Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Krkavčiak menší (Bucorvus leadbeateri) obohatil košickú kolekciu zobákorožcov

Ešte pred koncom roka 2017 do košickej ZOO pribudol štvrtý zástupca skupiny zobákorožcov. Je ním krkavčiak menší (Bucorvus leadbeateri), ktorý je paradoxne vôbec najväčším reprezentantom tejto čeľade. Dvaapolročného samca Zoo Košice na odporúčanie koordinátorky si priviezla z nemeckej ZOO Duisburg.

Krkavčiak menší žije vo východnej a južnej Afrike a je jedným z dvoch druhov zobákorožcov, ktoré sa zväčša pohybujú na zemi. Obýva savany, kde v tráve hľadá potravu. Tvoria ju zväčša bezstavovce, obojživelníky a plazy, ale niekedy si ju spestrí aj ovocím alebo semenami. Zaujímavosťou je, že je to jeden z mála druhov vtákov, ktorý loví v skupinách. Kŕdeľ pozostáva z 8 - 11 jedincov. Vedie ho dominantný pár, ktorý sa tiež ako jediný môže rozmnožovať. Ostatné krkavčiaky sú "robotníkmi", ktorí pre skupinu obstarávajú potravu.

Krkavčiak menší má výrazný pohlavný dimorfizmus. Samec a samica sa od seba po dosiahnutí pohlavnej dospelosti líšia sfarbením holej kože na krku a v okolí očí. Samec ju má červenú, samica má lysinu modrú. Obe pohlavia sa pýšia výrazne dlhými mihalnicami. Samice krkavčiakov spravidla znášajú dve vajcia. Dospelosti sa ale obvykle dožije len jedno mláďa, keďže starší súrodenec odstráni mladšieho ako konkurenta.

Aj keď je krkavčiak dlhoveký vták, ktorý sa dožíva až 60 rokov, v prírode patrí k ohrozeným. Dôvodom je strata hniezdnych oblastí, poľnohospodársto a požiare. Z tohto dôvodu sa pre krkavčiaky menšie vedie záchranný program, ktorý koordinuje ZOO Atény. Keďže krkavčiak menší je spoločenský vták, košická zoo čaká na odporúčanie koordinátorky, ktorá pre samca hľadá vhodnú partnerku. Samec je v súčasnosti na zimovisku a návštevníci ho uvidia v novej sezóne.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk (mierne upravené)

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.1.2018 10:31 | 0 komentárov | 830x


www.aquabooks.cz zoochov.cz