Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Gyrinocheilus aymonieri Tirant, 1883

Atlas

Animalia
Chordata
Vertebrata
Actinopterygii
Cypriniformes
Gyrinocheilidae

Synonymá: Psilorhynchus aymonieri, Gyrinocheilus kaznakovi, Gyrinocheilus monchadskii

Výskyt: Thajsko, rieky Mekong, Chao Phraya a Mae Klong, Malajzia, Kambodža, S India, kde obýva veľké a stredné toky, stojaté vody v oblastiach s častými záplavami

Dĺžka: 27-28 cm

Vek v akváriu: pri optimálnych pomienkach až 10 rokov

Potrava: živá, mrazená i umelá s dostatkom rastlinnej zložky (jemná sparená listová zelenina, prezretá mäkká plodová zelenina, varený hrášok, mrkva, uhorka). Starším jedincom je vhodné občas podať aj kúsok filé.

Voda: 22 (25) - 28 °C (pri poklese pod 21°C nastáva u nich útlm v príjme potravy)
pH: 6,5 – 7,8
dKH: do 25 °
dGH: do 10 °

Prvý dovoz: rok 1956 firmou A. Werner, Mníchov


Gyrinocheilus aymonieri v pôvodnom prírodnom sfarbení. Na snímke je mladý jedinec

Popis: Jedná sa o štíhlu, rýchlu rybu, vretenovitého tvaru, so širokou mäsitou tlamkou, ktorá je vynikajúco prispôsobená k okusovaniu jemných slizovitých povrchov v rýchlych vodách. Táto adaptácia sa im ale vytvorí až neskôr, až v druhom mesiaci života.


Tvar ústneho disku je pre tento druh charakteristický a umožňuje mu pohybovať sa v prudkej vode

Sfarbením je to taká sivohnedá myška s pozdĺžnym tmavým pruhom po bokoch. Šľachtením v Ázii sa ale vyvinuli aj ďalšie sfarbenia. Citrónovo žltá (nejde o albinizmus), rôzno fľakatá farba sa teší obľube. V obchodoch sa našli aj injekčne upravované jedince, ktoré majú fluoreskujúce neprirodzené sfarbenie. V prípade žlto sfarbených jedincoch (v rôznej intenzite žltej) ale treba upozorniť na jej zvýšenú agresivitu. Na strane druhej ale je viac prispôsobivejšia podmienkam v akváriách, dorastá väčšej veľkosti a menej trpí infekciami. Tento druh, predovšetkým mladé jedince. je ale citlivý na kvalitu a prekysličenie vody.


Šľachtením vzniklo niekoľko farebných foriem. Na snímke je cintrónovo žltá...

Chov: Akvárium druhové a plochou rozsiahle, s množstvom úkrytov. Nezabudnime, že svetlé dno a nezariadené akvárium ich môže výrazne stresovať. Akvárium je žiadúce dobre zakryť. Tento druh je vyslovene teritoriálny a vnútrodruhovo (i voči iným spoločne chovaným druhom) agresívny, čo sa prejavuje veľmi skoro po nákupe v akvaristikách, až v akváriu zostane dominantný jedinec. Veľký vplyv na to má aj nutnosť dostatočného počtu a veľkosti vhodných úkrytov i správne rozmiestnený interiér a veľkosť akvária. Ryby je vhodné chovať v skupinke v pomere pohlavia 1:1, ale aj to iba za predpokladu, že generačné ryby majú možnosť rozptýlenia na veľkej ploche nádže. Na jedného jedinca radšej počítajme s objemom vody aj 100 litrov a pri umiestnení v spoločnom akváriu dôsledne vyberajme spolubývajúcich. Vyhnime sa pokojným, pomalým druhom a aj druhom, ktoré sa zdržujú pri dne. Nie je vhodné ich ale chovať ani s dravými, agresívnymi druhmi rýb. Na mnoho pokojných druhov sa často prisaje a obťažuje ich. Aj preto je najvhodnejšie druhové akvárium. No i v takomto akváriu sa môže prejaviť ich agresivita, ktorá sa s nedostatkom vhodnej potravy a priestoru môže stupňovať.


...ktorá vynikne aj na čiernobielej snímke

Odchov: Tento druh sa zatiaľ nepodarilo rozmnožiť. Všetky k nám dovážané jedince pochádzajú z prírodných fariem alebo z voľnej prírody. Každopádne samec pripravený na trenie má v treťom roku veku kuželovité trecie výrastky na hlave, je štíhlejší a menší a samica je robustnejšia. Optimálny pomer pohlavia na úspešný chov i odchov ale nie je známy.

Poznámka: Hoci sa tento a ďalšie druhy podobných druhov rýb pokladajú za dobrých a vyhľadávaných likvidátorov rias, bežné druhy rias neprijímajú. Živí sa totiž jednobunečným fytoplanktónom, sinicami (hlavne mladé jedince), rozsievkami, zbytkami detritu, hnijúcími časťami rastlín, ale živé rastliny nedokážu poškodiť. Tento druh je citlivý na chemikálie, liečivá, vysokú koncentráciu CO2 a vyššiu koncentráciu soli.

Z rôznych zdrojov spracoval: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: © Peter Hoffmann https://azraelangelo-photo.deviantart.com/ a archív

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.1.2018 10:04 | 0 komentárov | 1375x


www.aquabooks.cz zoochov.cz