Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ľudstvu veľa nezostáva. Posledné 2 minúty

Vedci posunuli vo štvrtok ručičky tzv. Hodín konca sveta bližšie k polnoci, čoho dôvodom sú obavy okolo jadrových zbraní i klimatickej zmeny. Po tohtoročnom posune o pol minúty ukazujú tieto symbolické hodiny čas dve minúty pred polnocou.

Nezisková skupina Bulletin atómových vedcov každoročne posudzuje, či udalosti predošlého roka posunuli ľudstvo bližšie k možnému zničeniu pri celosvetovej katastrofe alebo ďalej od takejto skazy. Hodiny sú momentálne najbližšie k polnoci od roku 1953, keď sa dostali na čas 11.58 h po prvej skúške vodíkovej bomby, napísali noviny USA Today.

Vedci zo zmienenej skupiny odôvodnili terajšie rozhodnutie súborom hrozieb siahajúcich od nebezpečnej politickej rétoriky po potenciál skazonosného konfliktu. V článku zverejnenom v novinách Washington Post sa odvolávali okrem iného na to, že "prezident (USA Donald) Trump a ďalší svetoví lídri nevyriešili hrozby nukleárnej vojny a klimatickej zmeny".

Hodiny konca sveta (Doomsday Clock) udržiava Bulletin atómových vedcov od roku 1947. Skupinu založili v roku 1945 vedci Chicagskej univerzity, ktorí pracovali na vývoji prvých jadrových zbraní v rámci Projektu Manhattan. Najďalej od polnoci - 17 minút - boli tieto hodiny v roku 1991 po tom, ako sa skončila studená vojna.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.1.2018 22:54 | 0 komentárov | 1482x


www.aquabooks.cz zoochov.cz