Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aj verejnosť môže pomôcť s ochranou myšiarok ušatých

Ochrana dravcov na Slovensku už tretí rok organizuje Súťaž s myšiarkami. Verejnosť môže počas nej nahlásiť ich zimoviská a prispieť tak k ich ochrane.

V minuloročnej sezóne bolo na území Slovenska evidovaných 65 zimovísk, na ktorých zimovalo celkovo 792 myšiarok ušatých. V tomto roku zaznamenala Ochrana dravcov na Slovensku zatiaľ najväčšie zimovisko so 70 myšiarkami v oblasti Kolárova v okrese Komárno a pri obci Branč v okrese Nitra, kde sa počet pohybuje medzi 30 až 40 jedincami.

Verejnosť môže prispieť k ochrane myšiarky vyplnením stručných údajov vo formulári na internetovej stránke www.dravce.sk/mysiarky a zaslaním dokumentačnej fotografie lokality do 14. februára. Informácie o tom, kde a v akom počte sa sovy zdržiavajú, sú dôležité napríklad pre ochranu zelene, zlepšenie vzťahu obyvateľov k životu v mestách, či ako podklad pri rôznych plánoch rozvoja miest.

Myšiarka ušatá je sova s výrazne oranžovými očami a pierkami na hlave. Tie pripomínajú ušká, čo vysvetľuje jej pomenovanie. Počas zimy spoločne oddychujú až desiatky jedincov na stromoch v obciach a mestách, najčastejšie sa nachádzajú v skupine ihličnatých stromov v okolí parkov, škôl a kostolov. Ich prítomnosť prezrádzajú vývržky pod stromom. Ide o nestrávené zvyšky potravy - srsť, kosti a perie, ktoré sovy počas dňa vyvrhujú. Živia sa aj hlodavcami, v mestách myšami či potkanmi.

Il.foto: www.pixabay.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.1.2018 19:30 | 0 komentárov | 1537x


www.aquabooks.cz zoochov.cz