Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Začíname s akvaristikou V.

Ohrievače Ak nerátame „naše“ studenovodné ryby, väčšina u nás chovaných rýb má svoju domovinu v tropických alebo subtropických pásmach. Musíme im preto zabezpečiť optimálnu teplotu vody, ktorá je vo väčšine prípadov vyššia ako tá, pri ktorej sa

nám voda oteplí vďaka izbovej teplote. Spoliehať sa na izbovú teplotu je z viacerých dôvodov ale riskantné.

Prehnané večerné vetranie, alebo príchod zimy môžu znamenať dramatické zmeny izbovej teploty a tým pádom aj dramatické zmeny pre naše akvárium. Kolísanie o jeden až dva stupne ešte nie je až tak nebezpečné, ale ak teplota kolíše o viac ako o tri stupne, ryby to nemusia znášať najlepšie.
Ideálna teplota tropického akvária sa pohybuje v rozmedzí 22 až 25 stupňov C. Samozrejme, každý by si mal zistiť, aké teplotné požiadavky majú ryby v osádke akvária, a urobiť akýsi teplotný priemer. Vždy sa odporúča zvoliť si nižšiu teplotu, ako je horná odporúčaná hranica. Ryby, ktoré budeme chovať pri nižšej teplote /dolná odporúčaná hranica/ budú oveľa odolnejšie a aj ich dosiahnutý vek bude oveľa vyšší.
Ohrievače poznáme dva typy: s termostatom a bez termostatu. Najmä vďaka praktickosti vlastní prevažná väčšina akvaristov ohrievač s termostatom. Ak si na ohrievači nastavíme želanú teplotu napríklad na 24 stupňov C, termostat sa nám bude starať o to, aby teplota zbytočne nekolísala a nebola vyššia ani nižšia než ako nastavená hodnota. Pri ohrievači bez termostatu sa nám ale môže pri chvíľkovej nepozornosti stať, že ak to s ohrievaním vody preženieme, ryby doslova uvaríme. Nehovorím o neustálej potrebe kontrolovať teplotu vody, čo je priam nezmyselné a preto ohrievač bez termostatu nemá u akvaristu začiatočníka určite miesto.
Výkon ohrievača sa meria vo watoch /W/. Optimálny pomer je približne 0,5-1 W na liter vody. Pri tomto výkone ohrievač bude bez problémov stíhať vyhrievať vodu v akváriu. Ak by bol pomer nižší, ohrievač by nespĺňal svoju úlohu a teplota v akváriu by bola dlhodobo nižšia, ako tá, ktorú si želáme. Vyšší pomer nie je až tak tragický, ale nie je práve najvhodnejší, keďže ide v tomto prípade o plytvanie.

Umiestnenie ohrievača je tiež veľmi dôležité pre jeho celkovú funkčnosť. Ak ohrievač umiestnime nevhodne, môže sa nám stať, že sa nám v akváriu vytvoria akési teplotné pásma. Tie sú nežiadúce. Najmä pri väčších akváriách sa môže stať, že ohrievač bude zohrievať vodu vo svojom okolí a teplota vody bude smerom od neho konštantne klesať. Odporúča sa preto umiestniť ohrievač vedľa filtra. Jeho prúd nám zabezpečí, že voda nebude zohriata iba lokálne, ale rovnomerne v celom akváriu.

Pri manipulovaní s ohrievačom treba dodržiavať minimálne jedno pomerne dôležité pravidlo. Ak robíme akékoľvek úpravy v akváriu, kvôli ktorým sa nám mení hladina vody, ohrievač musíme vypnúť. Ak napríklad odkaľujeme dno a hladina sa nám zníži na úroveň ohrievača do tej miery, že určitá jeho časť bude sa nachádzať mimo vodu, môže sa nám stať, že sa ohrievač poškodí, v najhoršom možnom prípade môže prasknúť a stať sa tak úplne nepoužiteľný.

Text: Vlado Hebert

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 15.7.2007 22:17 | 0 komentárov | 13044x


www.aquabooks.cz zoochov.cz