Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zrodí sa NP Podunajsko? Návrhom sa už zaoberá ŠOP SR

Štátna ochrana prírody sa minulý rok zapojila do projektu za takmer 470.000 eur, ktorý bude realizovať spoločne s Národným parkom Nezidersko - Hanság v Maďarsku. Jeho zámerom je vypracovanie konceptu cezhraničného prírodného/národného parku v priestore Podunajska, kde je v súčasnosti vnímaná veľká potreba založenia funkčnej a udržateľnej organizácie. Tá by bola zodpovedná za koordináciu ochrany prírody, environmentálneho vzdelávania a ekoturistických iniciatív pozdĺž slovensko-maďarskej hranice.

Cieľom tohto projektu je podporiť cezhraničnú spoluprácu organizácií ochrany prírody prostredníctvom vytvorenia spoločného prírodného/národného parku v regióne Žitného ostrova na slovenskej strane Dunaja a Malého Žitného ostrova (Szigetkoz) na maďarskej strane Dunaja. Prírodný park Szigetkoz-Žitný ostrov má byť v budúcnosti súčasťou pripravovaného národného parku Podunajsko. Do národného parku Podunajsko by mali patriť lokality od Horného lesa pri Vysokej pri Morave až po Dunajské luhy a Malý Dunaj. Zámerom jeho vyhlásenia, ktoré žiadajú ochranári či viacerí vedci, je zachovanie posledných zvyškov kriticky ohrozených biotopov v lužných lesoch a zatraktívnenie územia pre ľudí.

Vyhlásenie národného parku už napríklad podporilo Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied, dekan Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, poslanci príslušných miestnych zastupiteľstiev, mestského zastupiteľstva hlavného mesta i zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj riaditelia podunajských národných parkov v okolitých štátoch.

Vyhlásenie národného parku je v kompetencii vlády na návrh ministerstva životného prostredia.

il.foto: Cestovný atlas

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.1.2018 13:19 | 0 komentárov | 1064x


www.aquabooks.cz zoochov.cz