Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cherax peknyi Lukhaup & Herbert, 2008

Atlas

Animalia
Arthropoda
Malacostraca
Decapoda
Parastacidae

Synonym: Cherax sp. Zebra, Cherax sp. Tiger, Cherax cf. papuanus, Tiger Crayfish

Veľkosť nádrže: od 60 cm dĺžky, pre úspešný odchov alebo chov viacerých adultných jedincov od 100 cm

Optimálna teplota vody: 23 - 27 °C

Parametre vody
pH: 6,5 - 8,5

Celková tvrdosť vody: až 20 °

Uhličitanová tvrdosť: až 10 °

Veľkosť v dospelosti: 10- 15 cm, pričom samec je väčší než samica

Vek: 3 až 8 rokov


Cherax peknyi "Blue"

Výskyt: Tamu Creek, bočné rameno Fly, západná provincia Papua - Nová Guinea, kde obýva pokojne tečúce vody. Rieka Tamu je počas sezóny povodní búrlivá, po nich sa ale stáva čírou a pokojnou, s tmavou (tanínovo zafarbenou) vodou plnou hnijúcich listov, prechádza aj obdobím sucha. Tento druh raka je známy tým, že žije pod stromami padnutými do vody a v rôznych otvoroch na kmeňoch. Môžno ho nájsť aj na brehu pod vodnou hladinou, kde si buduje noru alebo obýva noru vytvorenú iným živočíchom. Obýva lokality spoločne s inými druhmi rakov ako je Cherax albertisii a C. quadricarinatus.

Potrava: lístie, žihľava, vločkové alebo granulované krmivo pre raky, zelenina, mrazené krmivá na dno klesajúce

Chov: Chov týchto fascinujúcich rakov s prevažne nočnou aktivitou nie je zložitý. Akvárium určené pre ich chov by malo byť výrazne členité, s mnohými úkrytmi, samorastami a kameňmi zabezpečenými proti zosunutiu. Malo by byť dostatočne zatienené, tieto raky sú totiž svetloplaché. Nie sú príliš agresívne a možno ich chovať s inými, predovšetkým veľkými druhmi rýb. Ak im vytvoríme dostatok úkrytov, možno skúsiť chovať aj viac jedincov rakov spoločne.
Pri pestrom a dostatočnom kŕmení nezvyknú poškodzovať rastliny. Akvárium by malo byť dobre uzavreté, pretože sú to umelci úniku, hoci krátky čas dokážu prežiť aj na súši.



Odchov: Pri dobrých podmienkach a dostatočnej teplote vody sa tieto raky množia niekoľko krát do roka. Po párení samica nosí pod chvostom okolo 20-40 (ale aj viac) vajíčok po dobu 4-6 týždňov. V tomto období sa môže znížiť jej spotreba potravy, ale prestať jej ju podávať by bola chyba. Po pár dňoch od vyliahnutia sa malé ráčiky osamostatnia. Ich rast je ale pomalý. Možno ich skúsiť chovať spoločne, ale aj v samostatných nádobkách. Ako úkryty pre ne možno použiť aj väčšie množstvo suchého lístia, ktoré si pred použitím v akváriu necháme dostatočne dlho vyluhovať, napr. v dobre uzavretom pohári s vodou.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.1.2018 12:15 | 0 komentárov | 1463x


www.aquabooks.cz zoochov.cz