Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vzácna korytnačka v košickej zoo - Geochelone elegans

Na sklonku minulého roka ZOO Košice získala vzácny druh korytnačiek. Druhové meno hviezdicové získali podľa kresby na pancieri. Štyri jedince, ktoré košickej zoo darovala ZOO Praha, rozšírili doterajšiu kolekciu suchozemských korytnačiek na päť druhov.
Korytnačka hviezdicová (Geochelone elegans) sa prirodzene vyskytuje v oblasti Prednej Indie a na ostrove Srí Lanka v troch oddelených subpopuláciách. Líšia sa od seba veľkosťou a sfarbením. Jedinečná je dokonca aj kresba každého jedinca. Samica znáša obvykle 1 – 10 vajec aj viackrát do roka. Vajíčka sa často stávajú korisťou rôznych predátorov, napr. lišiek, šakalov, supov alebo väčších plazov. V prírode ide o ohrozený druh hlavne kvôli strate biotopu a medzinárodnému obchodu. Za optimálnych podmienok sa ale dožíva až 80 rokov. V ľudskej opatere je jej chov veľmi náročný. Je citlivá na zmeny podmienok, tiež ťažko znáša spoločnosť iných druhov korytnačiek.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.1.2018 10:07 | 0 komentárov | 4117x


www.aquabooks.cz zoochov.cz