Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Začíname s akvaristikou IV.

Každá rieka alebo jazero má svoje špecifické podmienky.

Ide o vhodnú teplotu, okysličenie, prúdenie vody, východ a západ slnka, intenzitu slnka atď. Tieto faktory nie sú zanedbateľné, ale ako ich simulovať v podmienkach akváriať
Pochybujem, že má niekto priestory a prostriedky na to, aby si napr. v záhrade dokonale napodobnil amazonskú riečku alebo ázijskú zdrž. Aby to zvládli aj akvaristi bez megalomanských chúťok, existuje technika, ktorou nasimulujeme prakticky všetko potrebné. Hovorím o filtroch, vzduchovadlách, ohrievačoch, osvetlení a iných potrebných veciach ktorým sa budeme v niekoľkých nasledujúcich dieloch venovať.

Filtrácia
Filtrácia je v akváriu nutná hneď z dvoch dôvodov. Prvý je čistenie vody mechanicky a druhý je kvôli vplyvu filtra na chemicko-biologické parametre vody. Taktiež filter tvorí prúd ktorí neumožňuje neželané a viac ako neprirodzené státie vody.

Druhy Filtrov

Filter vnútorný - je asi najčastejšie používaným filtrom v kruhoch akvaristov a pritom je aj pre začiatočníkov najvhodnejší. Celé telo filtra je ponorené do vody. To pre niekoho nemusí byť práve estetický element, ale s trochou šikovnosti sa dá filter pomocou rastlín a iných dekorácii vhodne ukryť. Jeho prednosťou je jednoduchá manipulácia, inštalácia aj samotné čistenie. Ako filtračné médium sa používa väčšinou molitan.



Filter vonkajší
Obľúbený je najmä vo väčších akváriách, kde je problém zohnať filter vnútorný o adekvátnej veľkosti. Na zváženie je tiež veľkosť priestoru, ktorý by adekvátny vnútorný filter zaberal. Preto je rozumnejšou voľbou práve filter vonkajší.
Telo filtra je mimo akvárium, kam sa čerpá aj voda, ktorá je po prejdení všetkých filtračných vrstiev vrátená späť do akvária. Je oveľa efektívnejší, keďže ako filtračné médium môžeme využiť hneď niekoľko materiálov /aktívne uhlie, piesok, kamene, vata/. Efektivita a vyššia estetickosť sa však prejaví aj na konečnej cene. Vonkajšie filtre sú podstatne drahšie ako filtre vnútorné.

Pôdny filter
Asi najlepšie simuluje filtráciu vody v prírode. Pôdny filter je inštalovaný priamo do dna nádrže. Voda sa nasáva na širokej ploche /podľa rozsahu filtra/ a filtruje sa samotným dnom /piesok, štrk/ akvária. Následne je trubicou voda vrátená spať do nádrže. Výhodou tohto typu filtrácie je, že nečistoty ktoré znamenajú pre rastliny vítané živiny sa dostanú priamo ku ich koreňom.
Značnou nevýhodou, ktorá spôsobila nie veľkú obľúbenosť medzi akvaristami, je obtiažna údržba filtra. Ak ho chceme vyčistiť, alebo sa nám nebodaj pokazí a sme nútení ho vybrať, musíme akvárium ako také prakticky demontovať /výber dekorácií, rastlín..atď/.

Filter molitanový
Najlacnejšou variantou filtrácie je práve molitanový filter. Tento druh filtrácie je priamo závislí na vzduchovaní akvária. Molitanový filter ako taký nemá žiadne čerpadlo. Je to obyčajná konštrukcia pozostávajúca z umelohmotnej trubky, kúsku molitanu a hadičky vedúcej zo vzduchovadla, ktorou sa do filtra vháňa vzduch. Ten hýbe vodou, ktorá sa filtruje na molitane.
Vhodný a efektívny je tento spôsob jedine v malých akváriách, vo veľkých nemá opodstatnenie, keďže jeho efektivita by bola skoro nulová.

Prietok filtra
Prietok filtra je veličina, ktorú by sme nemali podceniť. Ak dáme do veľkého akvária filter s malým prietokom, filter nebude stíhať a urobí viac škody ako osohu. Opačná varianta by nebola až taká tragická /malé akvárium, veľký filter/ ale tiež nie je veľmi praktická a mohlo by sa nám stať, že to v našom akváriu bude vyzerať ako v práčke.
Primeraná hodnota pre akvárium v rozmedzí 50 - 100 litrov je prietok okolo 150-250 l/h.

Čistenie filtra
O čistení filtra koluje najmä jeden nebezpečný mýtus. Podaktorí akvaristi sa snažia byť dôslední a čistia ho aj každý týždeň. To však nie je potreba. Ak by sme filter čistili tak často, filter bude čistiť vodu iba mechanicky. Biologická filtrácia nebude mať šancu prebehnúť, keďže nedáme priestor a možnosť na vytvorenie potrebných nitrifikačných baktérií vo vnútri filtra. Tie práveže nečistoty rozkladajú a púšťajú do vody späť, ale už premenené na živiny, ktoré rastliny určite ocenia. Baktérie sa vytvoria približne po dvoch týždňoch nerušeného chodu filtra a zabezpečujú aj odbúravanie nebezpečného NO2. Čistenie je nutné /ak vylúčime neočakávané faktory, ako napr. choroba/ približne raz za 2-3 mesiace.

Na záver je ešte potrebné pripomenúť, že filter musí ísť nonstop. Jeho vypínanie na noc je neprípustné. Pri situácii, ak napr. máme filter zapnutý nejakú dobu nonstop a sme nútení ho vypnúť na viac ako 6 hodín, nemôžeme ho okamžite zapnúť. Po 6tich hodinách totiž umierajú baktérie vo vnútornej časti filtra /k životu potrebujú prúd vody/ a ak by sme filter opätovne zapli, ich zvyšky by sa uvoľnili do vody a boli by pre ryby toxické. Preto po nejakej neočakávanej odstávke filtra odporúčam filtračné médium vyčistiť.



Text: Vlado Hebert
Foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 15.7.2007 22:11 | 0 komentárov | 25980x


www.aquabooks.cz zoochov.cz