Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Poznáte reč svojich anduliek?

Vedieť, ako sa náš operenec cíti, akú má náladu, či mu niečo nechýba, je pri chove nielen exotického vtáctva podstatné pre každého milovníka živej prírody a chovateľa zvlášť. Ponúkame vám zoznam akéhosi "andulčieho desatora", ktoré nám napo

ôže nahliadnuť do ich etologicky zaujímavého a nesmierne pútavého života.

1. Tichý melodický hrdlový spev:
Andulka alebo teda aj papagájec vlnkovaný je spokojný a uvolnená, ničoho sa nebojí a užíva si plnými dúškami svoj život.

2. Krátke ostré zavolanie "čílp", často opakujúce sa niekoľkokrát po sebe:
Varovný signál, ktorým andulka varuje ostatných príslušníkov svojho kŕdla, že niečo predsa len nie je v poriadku, prípadne na niečo upozorňuje, často nasleduje poplašné správanie sa.

3. Tiché vrzanie zobáčikom:
Kľudná spokojnosť.

4. Rorvážna chôdza so zodvihnutou hlavou, otieranie zobáčika:
Tým všetkým sa andulka snaží imponovať, dáva najavo, že sa na danom mieste cíti byť pánom, a snaží sa zahnať prípadného soka. Ak sa jej to nepodarí, môže nasledovať bolestívé štipnutie zobáčikom.

5. Stiahnutie paneniek v očiach do malých bodiek:
Andulka je rozčúlená alebo aj pohlavne vzrušená.

6. Preberanie peria:
Prejav priazne až lásky. V prírode si jednotlivé dvojice navzájom preberajú pierka na hlave predovšetkým v období párenia.

7. Vyvrhovanie zrniečok:
Andulkou "zmietajú" milostné city, predávaním natráveného zrna partnerke dáva najavo svoju maximálnu priazeň a pripravenosť k páreniu. Keď nie je k dispozícii partner/ka, skúša to aj na zrkadielku, na hračkách či dokonca aj na človeku.

8. Mávanie krídiel:
Aby vtáci mohli lietať, musí si krídla udržovať v stave pohotovosti. Ak nemajú možnosť sa preletieť, cvičia si krídla aspoň pomocou mávania. Ak sa toto deje často, mali by sme sa zamyslieť nad tým, či svojmu chovancovi skutočne poskytujeme dostatok pohybu.

9. Krídla odtiahnuté od tela:
Môžu znamenať imponujúce chovanie voči svojmu sokovi alebo samičke. Ale taktieť aj to, že je andulke horúco alebo že mu nie je dobre. Ak vylúčime prvé dve príčiny a andulka sedí na svojom bydielku skleslo, má našuchorené perie a odťahuje si krídla od tela, je načasu navštíviť vaterinára.

10. Zobáčik zaborený do peria na chrbte, andulka odpočíva na jednej nohe:
Ticho, nerušiť! Tu sa odpočíva!

Foto: šč, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.9.2008 15:04 | 0 komentárov | 4665x


www.aquabooks.cz zoochov.cz