Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Fossochromis rostratus

Atlas

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Perciformes
Cichlidae
Pseudocrenilabrinae
Haplochromini
Fossorochromis
Eccles & Trewavas, 1989
Fossochromis rostratus
(Boulenger, 1899)

Výskyt: Endemit z jazera Malawi, kde obýva piesčité zóny spolu s rodmi Lethrinops, Taeniolethrinops a Tramitichromis i Nyassachromis.

Maximálna veľkosť: 25 cm - 40 cm


Samec

Parametre vody:
25-29°C

pH: 7.5-8.8

10-25 dH

Vhodná veľkosť akvária: napr. 150 × 37,5 x 45 cm, ale mnoho akvaristov odporúča nádrž až 1000 litrovú, kde sa tento druh zdržuje pri dne alebo v strednom stĺpci vody. Do vhodne veľkého akvária umiestňujeme na jedného samca aspoň tri samice. Ako substrát je vhodný jedmý piesok, v ktorom tento druh cichlidy rád a často ryje alebo sa doň v nebezpečenstve aj zahrabáva.


Samica

U tohto majestátneho druhu endemickej cichlidy je typický pohlavný dimorfizmus, pričom pohlavne dospelý a dominantný samec doslova hrá farbami dúhy. Jeho telo je vyfarbené od fialovej cez modrú na zelenú až žlutú farbu, jeho hlava je do hneda. Najvýraznejšie sfarbená je ale jeho chvostová a chrbtová plutva. Samička je hnedožltá s čiernymi fľakmi na bokoch.

Potrava: Vhodné sú pelety, vločky, granule určené pre cichlidy, ktoré by mali obsahovať aj spirulinu. V prírode je to typický všežravec a tomu by mala zodpovedať aj nami predkladaná potrava.

(šč), VIVARISTA.sk
Foto: archív a pb

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 8.1.2018 15:11 | 0 komentárov | 1611x


www.aquabooks.cz zoochov.cz