Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vianočný stromček ekologicky

Naše detstvo a Vianoce sú navzájom prepojené vôňou ihličia a miazgy živého stromčeka. Až neskôr sa na trhu objavil umelý vianočný stromček. Samozrejme, bez charakteristickej vône. Dnes je na trhu priam neskutočná plejáda všakovakých stromčekov a nie raz je priam obtiažne si z nich vybrať. A niekto nemá doma vianočný stromček žiadny...

Vianočný stromček si vypestujte doma
Ak by sme sa na Vianoce, ktoré "prehrmia" viac než bleskovo, pozreli ekologicky, tak by sme doma skutočne nemohli mať žiadny stromček. Ale čo by to boli Vianoce bez jedličky alebo iného druhu ihličnatého stromu, že?! Nuž, v takom prípade sa ale musíme poobzerať po inej alternatíve a tou rozhodne nie je ísť do najbližšieho lesa v pílkou na drevo. Ak teda nemáme záujem si každoročne kupovať živý stromček a po sviatkoch ho nemilosrdne vyhodiť z okna na smetisko a umelá varianta vianočného stromčeka nie je dobrá, tak máme ešte dve možnosti.
Prvou je aj u nás čoraz populárnejšie pestovanie vianočného stromčeka v kvetináči. Živé vianočné stromčeky v kvetináči sú trendom niekoľkých posledných rokov. Smutné ale je, že aj napriek dobrému úmyslu skončí väčšina z nich na jar pri popolniciach. A pritom môžete taký vianočný stromček pri správnej starostlivosti používať cez vianočné sviatky aj niekoľko rokov za sebou a jednoducho si ho vypestovať doma.

Nákup sadeničky stromčeka, napríklad v lesnej škôlke, je najdôležitejší. Ak natrafíte na stromčeky vrátane koreňového balu na trhu, všímajte si niekoľkých vecí: Vetvy musia byť sviežo zelené a nepoškodené, to platí najmä o tých v najnižších radoch. Pri stromčekoch zabalených v sieťke sa to odhaduje len veľmi ťažko a také radšej ani nekupujte. Koreňový bal musí byť vlhký – nie premokrený, ale tiež nie vyschnutý. Ak natrafíte na stromčeky už zasadené v kvetináči, opatrne ich z neho povytiahnite. Ak sa hlina rozsype všade okolo, svedčí to o nedostatočne vyvinutom koreňovom obale. Pri výbere dbajte aj na druh obstarávaného ihličnanu. Domácnosti s malými deťmi a zvieratami by mali zvoliť jedličku alebo borovicu hodvábnu. Kvetináč by mal byť vždy široký aspoň 40 cm a dostatočne stabilný, aby ste rozsypanú hlinu nevysávali po koberci. Odporúčajú sa kvetináče keramické, ale použiť môžete aj hrubostenné plastové. Drenážny otvor v kvetináči prikryte keramickým črepom a stromček zasaďte tak, aby bol kŕčok stromčeka (miesto, kde ku kmeňu prirastá najspodnejší pár konárov) 3-4 cm nad povrchom kvetináča. Je to praktické kvôli zalievaniu. Voľné miesto vyplňte bežnou zeminou pre izbové rastliny a dôkladne po všetkých stranách pritlačte.

Ak je bal stromčeka príliš stlačený, pred samotným zasadením narovnajte niekoľko korienkov. Po prinesení domov uložíme stromček na niekoľko dní do chladnej miestnosti. Do obývačky ho prenesieme až tesne pred Štedrým dňom, a nenechávame ho vnútri dlhšie ako tri týždne. Po celú dobu stromček umiernene zalievame. Hnojivo ani nič podobné nie je nutné.
Po Vianociach prenesieme opäť stromček na krátky čas do chladnejšej miestnosti a potom ho bez obáv umiestnime von. Kvetináč je dobré obaliť novinami a v bezmrazých dňoch je nutné stromček zalievať. Na jar ho môžete zasadiť na vhodné miesto v záhrade.
A keď sa o neho budete dobre starať, môžete si nasledujúci rok priniesť domov o niečo väčší krajší symbol vianočných sviatkov.

Požičajte si vianočnú jedličku
V susedných Čechách sa ale objavila ešte jedna možnosť. Nemusíte si kupovať živé alebo umelé vianočné stromčeky. Jednoducho si ich na Vianoce požičiate. Stromček vo vašej obývačke je živý a po sviatkoch si ho pôvodný majiteľ jednoducho odvezie. Nemusíte nič vyhadzovať.

V Čechách fungujú takéto online požičovne dve. Prvá je v Prahe, druhá v Libochovicích na Ústecku. Obe ale ponúkajú rôzne veľké smreky pichlavé a smreky omoriky. Nie je to ale náhoda. Práve tieto druhy ihličnanov najlepšie zvládajú teplotné zmeny, ktorým sú vianočné stromčeky vystavené. Samozrejme, nechýbajú aj ďalšie druhy druhov stromčekov.

Alternatívou k požičaniu stromčekov je si živý stromček kúpiť a na jar ho vysadiť. Takúto možnosť nám ponúka jedľa bielokorá, ktorá sa pôvodne v našej prírode aj vyskytovala. Tým napomôžeme k obnove genofondu našej prírody.

(šč), VIVARISTA.sk
Il.foto: net

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.12.2017 10:14 | 0 komentárov | 2324x


www.aquabooks.cz zoochov.cz