Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Raritná korytnačka v bojnickej zoo - Cuora mccordi

Vďaka úzkej spolupráci s holandskou Zoo Rotterdam dorazil do Národnej zoo Bojnice mimoriadne vzácny druh korytnačky. Je to kuora McCordova (Cuora mccordi) – jedna zo svetovo najvzácnejších korytnačiek.
Po prvýkrát bola objavená až v roku 1988, a veľmi dlho známa iba z čínskych trhov bez akýchkoľvek detailov o jej živote v prírode. Takmer 20 rokov sa predpokladalo, že v prírode vyhynula. Až v roku 2007 bolo nájdených niekoľko voľne žijúcich exemplárov v provincii Guangxi v južnej Číne. Našťastie sa jej úspešne darí v chovoch niektorých zoo, a tak v súčasnosti prežíva okolo 300 exemplárov v rukách človeka.

Ide o semiakvatický druh, počas dňa sa zdržuje vo vode a v noci býva zahrabaná vo vlhkom substráte. Je prevažne mäsožravá, hoci o jej potravných návykoch neexistujú žiadne informácie z prírody. Tento zaujímavo sfarbený druh môže dorásť do veľkosti najviac 18 cm.
Iba štyri európske zoo sa môžu pochváliť chovom tejto drahocennej korytnačky (Münster, Rotterdam, Whipsnade a Bojnice). V bojnicke zoo sú dve ročné mláďatá, ktoré budú návštevníkom v expozičných priestoroch predstavené v budúcej sezóne.

Zdroj: zoobojnice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.12.2017 00:15 | 0 komentárov | 1041x


www.aquabooks.cz zoochov.cz