Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Brachychalcinus reisi, nový druh characidy z Brazílie

Brachychalcinus reisi Garcia-Ayala, Ohara, Pastana & Benine, 2017 je názov novopopísaného zástupcu tetier (Characiformes: Characidae), ktorého typová lokalita je rio Curuá, prítok do rio Xingu, Serra do Cachimbo, štát Pará v Brazílii. Nový druh sa môže odlišovať od ďalších príbuzných druhov prítomnosťou série pozdĺžnych čiernych zvlnených pruhov po celom tele a menším počtom pozdĺžnych radov šupín medzi chrbtom a bočnou líniou (7-8 vs. 8-12 ). Navyše sa nový druh odlišuje od príbuzných druhov B. conpei, B. parnaibae a B. retrospina nižším počtom rozvetvených dorzálnych lúčov v plutvách (9 vs. 10).



Svoj druhový názov tento druh získal na počesť Roberta Essera dos Reisa za jeho veľký prínos k poznaniu Stethaprioninae a neotropickej ichtyológie ako celku.


Typová lokalita

James R. Garcia-Ayala, Willian M. Ohara, Murilo N. L. Pastana and Ricardo C. Benine. 2017. A New Species of Brachychalcinus (Characiformes: Characidae) from the rio Xingu basin, Serra do Cachimbo, Brazil. Zootaxa. 4362(4); 564–574.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.12.2017 09:56 | 0 komentárov | 1915x


www.aquabooks.cz zoochov.cz