Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kovalik, Pačenovský, Čapek & Topercer: Slovenské mená vtákov sveta

Slovak Names for the Birds of the World

Predstavovaná publikácia je 1. kompletným zoznamom všetkých známych recentných ako aj nedávno vyhynutých druhov vtákov sveta, v pôvodnej knižnej podobe z r. 2010 obsahujúcim okolo 13 tisíc a v aktualizovanej verzii z r. 2016 asi 15 tisíc slovenských mien biologických ako aj fylogenetických druhov a ďalších niekoľko tisíc pre rady, čeľade, podčeľade a rody. Dovtedy bolo v slovenčine pomenovaných iba vyše 3 tisíc druhov, autormi ktorých sú predovšetkým Oskár Ferianc a Branislav Matoušek. Zároveň je aj pravdepodobne vôbec prvým názvoslovím, ktoré prešlo procesom pripomienkovania širokej laickej i odbornej verejnosti a dlhodobej diskusie v rokoch 2002 - 2009. Prezentovanie a pripomienkovanie návrhu menoslovia umožnila Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko. V roku 2009 SMVS prešli jazykovou korektúrou a 8. februára 2010 boli výborom Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko schválené na používanie. V knižnej podobe vyšli 10. decembra 2010.

Cieľom pri vytváraní slovenských mien vtákov sveta bolo pomenovať všetky žijúce druhy vtákov ako aj odstrániť dvojkoľajnosť v užívaní dvoch odlišných verzií názvoslovia - menoslovia (Feriancovej a Matouškovej). Navyše, Slovenské mená vtákov sveta sa stali v r. 2010 s najväčšou pravdepodobnosťou prvou knižne publikovanou celosvetovou systematikou vtákov v ktorej boli použité monofyletické taxóny v súlade s vtedajšími najnovšími vedeckými poznatkami a hypotézami o vzájomných príbuzenských vzťahoch vtákov a to niekoľko rokov pred publikovaním H&M4 alebo Lynx HBW/BL. Tento zoznam bol doplnený o všeobecne známe vyhynuté vtáky ako napr. moa, mihirungy, vurony či tešliare. Pre úplnosť a v úsilí pomenovať pokiaľ možno všetky vtáčie druhy s akými sa slovenský užívateľ vôbec môže stretnúť, boli do zoznamu zahrnuté druhy z viacerých svetových a lokálnych zoznamov (IOC, TiF, Clements, BL, S&M, AERC, BOURC, SACC, NACC atď.), vrátane takých, ktoré sa dnes za druhy už nepovažujú alebo ich postavenie je neisté.

V aktualizovanej verzii z r. 2016 sú ako druhy uvedené tie, ktoré sa za druh považujú aspoň podľa jedného zo súčasných zoznamov vtákov sveta IOC, Clements, H&M4, Lynx HBW/BL, TiF alebo BirdLife. Rady použité v tomto zozname sú prevzaté podľa J. Cracrafta, 2013 (publikované v 1. diele Howard & Moore 4), až na jednu výnimku – Palaeognathae. Táto bazálna vetva recentných vtákov je chápaná ako jeden rad – Struthioniformes, tak, ako je to použité v ilustrovanom zozname vtákov sveta Lynx HBW/BL.

Na stiahnutie sú k dispozícii tak pdf verzia pôvodnej publikácie z r. 2010 ako aj aktualizovaná verzia vo formáte Excel zo dňa 23. X. 2016, obsahujúca slovenské mená v súčasnosti akceptovaných biologických druhov, ako aj potenciálnych druhov (možné splity a fylogenetické druhy), taktiež vtáky v minulosti (mylne) považované za druhy. Zoznam obsahuje aj slovenské mená taxónov pomenovaných až po publikovaní knihy, vrátane zmien. Na hárku Appendix_Extinct je zoznam niektorých druhov vyhynutých pred rokom 1500.
Stiahnutie verzií je možné TU

Zdroj: www.sites.google.com/site/vtakysk/osnv

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.11.2017 17:06 | 0 komentárov | 2007x


www.aquabooks.cz zoochov.cz