Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Gonyosoma oxycephala – klenot v teráriu

Niektorými herpetológmi je táto zelená stromová užovka radená do rodu Elaphe, iní ju už ale preradili pod rod Gonyosoma.
Podľa najnovšej revízii pod rod Gonyosoma sa radia tieto druhy:
Gonyosoma WAGLER, 1828
Gonyosoma frenatum (predtým Elaphe frenata)
Gonyosoma jansenii
Gonyosoma oxycephalum
Gonyosoma prasinum (predtým Elaphe prasina)
(viď http://www.vivarista.sk/m/clanky/176)

Užovka Gonyosoma oxycephala je štíhly, prísne arborikolný druh hada s dennou aktivitou, ktorý má domov v tropických monzúnových dažďových pralesoch juhovýchodnej Ázie. Vyskytuje sa v Zadnej Indii, v Malajzii a aj na Filipínach. Tu obýva nižšie až stredné stromové pásmo, bambusové kroviny a hustý zelený podrast, kde je vďaka zelenému sfarbeniu takmer neviditeľná. Na zem zlieza len sporadicky.

Jej hladké šupiny majú typickú sviežu zelenú farbu, ventrálna strana tela má ale žltavé či žltozelené sfarbenie. Mal som možnosť vidieť jedincov, ktorí mali po tele pár nepravidelných roztrúsených modrých škvŕn. Smerom k zadnej časti tela sa sfarbenie ale mení na sivomodrú až hnedú, prechod medzi zeleným telom a sivým chvostom býva zreteľne ohraničený prúžkom, tvoreným žltavými šupinami. Konček dlhého chvostu býva občas ladený v hnedočervenej farbe, alebo až do oranžova, či zostáva modrosivý. Od nosa sa jej tiahne naprieč oka s veľkou guľatou zreničkou úzky čierny prúžok, ktorý sa smerom dozadu klinovito rozširuje a končí zároveň s hlavou. V ohyboch tela, napr. pri príjme potravy jej presvitá spomedzi šupín modré sfarbenie kože, navyše má každá šupinka tenké modročierne lemovanie. I jazyk ma temno modrú farbu s blankytným prúžkom na každej jeho strane.

Telo týchto užoviek je rapídne silno vertikálne sploštené, pričom táto adaptácia nie je samoúčinná. Gonyosoma oxycephala totiž trávi prevažnú časť svojho aktívneho života v korunách stromov a krov a práve celý trup jej tela umožňuje hadovi natiahnuť sa do voľného priestoru a to až dvoma tretinami svojej dĺžky, čo mu uľahčuje preliezť z konára na iný konár. Pri dĺžke hada až 230 cm ide o nie malú prekonanú vzdialenosť. Tá sa zásadne odráža aj na potravnom spektre ulovenej koristi, ktorú tvoria ako hlodavce, jaštery, tak predovšetkým aj vtáctvo, ktoré zľahka dokáže uloviť aj za letu. Každopádne Gonyosoma oxycephala je rýchly a silný lovec, ktorý svoju korisť usmrcuje škrtením v závitoch svojho, i keď nie príliš mohutne stavaného, tela.

Gonyosoma je pomerne vytrvalým chovancom, i keď v staršej literatúre nájdeme práve opačné tvrdenia. Príčinou je nedostatok skúseností s jej chovom a tak ju naši predkovia pokladali za veľmi chúlostivú a v chove málo vytrvalú užovku. Ona však nepotrebuje ani zimovať a tak sa môžu páriť aj celoročne. No ako väčšina hadov z dažďových lesov, i ona vyžaduje vyššiu vlhkosť a tak je dôležité každodenné výdatnejšie rosenie. Pri suchom vzduchu sa totiž možu vyskytnúť zbytočné starosti so zvliekaním starej pokožky.

Gonyosoma oxycephala je ako druh oviparná, teda vajcorodá - to znamená, že samice znášajú do vlhkého substrátu od 5 do 12 vajec, z ktorých sa asi po stodennej inkubácii liahnu cca. 40 cm mláďatá. Tie však budeme musieť spočiatku rozkrmovať umelo, pretože často odmietajú náhradnú potravu. V prírode sa totiž živia asi jaštermi, ktoré im nie vždy vieme v domácom chove zabezpečiť.

Gonyosoma oxycephala odporúčame chovať v pároch alebo aj samostatne v pralesnom type terária, ktoré je najideálnejšie orientovať na výšku. Kolega, levický terarista Dezider Szabó svojho chovanca choval v ubikácii o rozmeroch 60x45x60, ale môže byť aj väčšie. V ubikácii nechýbali v dostatočnom množstve konáre vertikálne i horizontálne umiestnené, doplnené o umelú rastlinku. Kľudne by však našli svoje uplatnenie aj živé pevnejšie rastlinky. Vyššia vlhkosť /80-100%/ docielená pravidelným denným rosením vlažnou letnou vodou, teplota okolo 30°C /s nočným poklesom do 23°C, miska s vodou, do ktorej sa môže hadík stočiť, osvetlenie 12-14 hodín dokážu zabezpečiť pre Gonyosomu potrebné životné podmienky, aby sa cítila dobre.
Na dno terária možno použiť buď Lignocel, rašelinu zmiešanú s mechom a suchým bukovým lístím, alebo aj v poslednej dobe veľmi populárnu drvenú smrekovú kôru, ktorá vďaka prítomnosti živice len zriedkavo je napadnutá plesňou.

Gonyosoma oxycephala – tento skvost každého terária je dosť opovrhovaným chovancom a na príčine je aj jej agresivita, kedy použije svoje ostré čeľuste pri každej príležitosti. Napriek tomu by si mala nachádzať svoje miesto v našich teráriách v hojnejšej miere.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Peterveter, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.9.2008 16:59 | 0 komentárov | 3342x


www.aquabooks.cz zoochov.cz