Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Začíname s akvaristikou III.

Prvé kroky po zakúpení akvária

V momente, keď si svoje vysnené akvárium kúpite, zďaleka nie ste za vodou. Proces tvorby, zháňania potrebných vecí spojených s akváriom iba začína. Sú to ale príjemné starosti, ktoré si doslova užíva väčšina akvaristov a potom, keď už je akvárium hotové na ne s úsmevom spomína. Čo teda robiť po zakúpení akváriať

Správne umiestnenie
Túto otázku by mal mať akvarista vyriešenú už pred samotnou kúpou. Každý najlepšie vie, kam sa mu jeho nádrž v byte hodí najviac po estetickej ako aj po praktickej stránke. Akvárium možno umiestniť prakticky kdekoľvek v byte, iba jediné miesto sa vyslovene neodporúča a to priamo pod okno. Ak by vám nič iného neostávalo, bolo by takéto umiestnenie veľmi nešťastné hneď z niekoľkých praktických dôvodov. Slnečné svetlo môže podporovať tvorbu rias, ktoré v akváriách práve vítané nie sú, v lete sa akvárium oveľa rýchlejšie prehreje a pri vetraní oknom, pri ktorom je akvárium, môže teplota v ňom dramaticky kolísať.

Načo akvárium položiťť
Musíme si uvedomiť, že akvárium ako také má istú nezanedbateľnú váhu. Pokiaľ nechceme akvárium umiestniť na zem, čo sa neodporúča opäť z praktických a estetických dôvodov, musíme zvoliť vhodný stolík. Mal by byť v prvom rade spoľahlivý. Pri 80 - 100 litrovom akváriu musíme počítať zo zaťažením okolo 100 kg, čiže riskovať so starým spráchniveným stolíkom z povaly sa nám môže kruto vypomstiť. Kto sa bojí, že akvárium väčšie /napr. 300 l/ urobí dieru v podlahe, môže ostať pokojný. Ak bývate v panelovom byte, tak podlaha týchto bytov je projektovaná tak, aby zvládla záťaž 400 kg na meter štvorcový. Akvárium aj takto veľké pokiaľ nie je umiestnene v strede miestnosti, bez problémov statika bytu zvládne.

Čo pod akváriumť
Aby nám akvárium nepoškodilo nábytok a aby sa aj akvárium ako také nepoškodilo, je nutné umiestniť pod akvárium vhodný podklad. Ak by sa nám náhodou pod akváriom bez podkladu vyskytol čo i len malý kamienok /1 mm/, časom môžu vzniknúť problémy. Sklo na dne bude neustále pod tlakom vody a kamienok pod sklom nádrže môže časom spôsobiť nepríjemné pukliny v skle. Preto je podložka nevyhnutnosťou.
Materiálov vhodných pre tento účel je hneď niekoľko. Z vlastných skúseností môžem odporučiť korok, poprípade polystyrén alebo nejaký druh gumy.



Vyčistenie a kontrola funkčnosti
Akvárium je potrebné ešte pred tým ako s ním máme v pláne robiť ďalšie kroky dokonale, zdôrazňujem dokonale vyčistiť. Akákoľvek nečistota alebo chemikália môže v neskoršom tvorení akvária v najhoršom možnom prípade pôsobiť ako otrava.

Funkčnosť si vyskúšame jednoducho. Akvárium napustíme vodou a potom ho dokonale spolu s jeho okolím poutierame. Necháme ho tak minimálne 24 hodín. Pokiaľ pod ním alebo v jeho okolí nenájdeme vodu, test prebehol úspešne. Vhodné je ešte prejsť papierovou vreckovkou po hranách akvária. Zistíme tým nepríjemné, v začiatkoch často prehliadané tzv. “slzenie“, ktoré spôsobuje nekvalitné zlepenie. To nám môže z malého občasného slzenia časom prerásť do stále väčšieho a väčšieho pretekania vody.

Text: Vlado Hebert
Foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 15.7.2007 20:38 | 0 komentárov | 5023x


www.aquabooks.cz zoochov.cz