Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Hrbohlavec africký

Steatocranus casuarius pomaličky mizne z nádrží akvaristov, napriek tomu, že od jeho dovozu uplynulo sotva 25 rokov. Dôvodov je niekoľko. Pomerne značná veľkosť rýb – samci 10 cm, samice 8 cm. Skrytý spôsob života v jaskyniach, korenáčoch alebo v rúrkach z umelej hmoty, pevne zakotvených u dna. Dominujúci pár i v značne rozmernej nádrži neznesie ďalšie ryby rovnakého druhu ani ryby iných druhov primeranej veľkosti. Ani chovný pár sa navzájom nechová nijako nežne. Samec nie raz uhryznutím zaženie samicu do úkrytu, ktorý bol rybami zvolený ku treniu. Potreba stáleho pohybu vody bohatej na kyslík pri teplote 25 st. C – najlepšie v nádrži bez rastlín.
Zaujímavou vlastnosťou je dlhodobé ukrývanie mladých rybiek v jaskynke alebo v inom úkryte. Sú opatrované samicou i po rozplávaní, nie raz i po dobu 4 týždňov. Chovný pár rozžuje hrubšiu potravu na malé čiastočky, ktoré potom vypľuje do hniezda mladých. Kŕmenie mladých týmto spôsobom trvá 6 až 8 týždňov, kedy už dosiahnu veľkosť až 5 cm. Potom musia byť odlovené, pretože chovné ryby sa chystajú znovu sa trieť. Doporučuje sa denná čiastočná výmena vody v nádrži.
Pre uvedené vlastnosti by sa malo viac akvaristov zaoberať odchovom týchto zaujímavých rýb, aby tento druh zostal uchovaný i pre ´ďalšiu generáciu našich akvaristov.

Publikované (originál): A.T. – 5/86-NDR
Publikované: AT, Informační zpravodaj ČSCH, 3/1989

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 25.8.2008 09:46 | 1 komentár | 3654x


www.aquabooks.cz zoochov.cz