Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Natura 2000 opäť pomôže. Vďaka novým územiam

Slovenský envirorezort je presvedčený, že ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšie. Zabezpečiť to má rozšírenie národného zoznamu území európskeho významu o 169 lokalít, ktoré v stredu odobrila vláda.

Pomôcť sa tak má ochrane rysa ostrovida, rôznych druhov rýb, ale aj lúčnych a lesných spoločenstiev. Rezort aktualizáciu prerokoval s príslušnými mestami a obcami, vlastníkmi, správcami či nájomcami dotknutých pozemkov.

Jedným z nových území je napríklad Územie európskeho významu Vrchná hora v okrese Malacky s navrhovaným tretím stupňom ochrany. V tejto lokalite s rozlohou asi 6,5 hektára možno nájsť mnohé ohrozené a vzácne druhy rastlín či krovín. Zo živočíchov tu žijú vzácne druhy pavúkov - stepník červený, mäkkýšov - pikulík stepný, slimák pásikavý, stepný, záhradný, motýľov - vidlochvost feniklový, vidlochvost ovocný, perlovec najmenší, spriadač kostihojový, ale aj desiatky druhov chrobákov, napríklad roháč obyčajný.

Slovensko bude tak mať celkovo 642 území európskeho významu, ktoré sú súčasťou európskej sústavy chránených území Natura 2000. Nové územia budú chrániť 21 vybraných typov prirodzených biotopov európskeho významu a 33 vybraných druhov rastlín a živočíchov európskeho významu.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.10.2017 11:23 | 0 komentárov | 1748x


www.aquabooks.cz zoochov.cz