Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Začíname s akvaristikou II.

Výber správneho akvária

Rozmery akvária
V tejto oblasti ide najme o praktickosť. Výška akvária by nemala byť menšia ako 20 cm /pre väčšinu rastlín je to málo/ a vyššia ako 50 cm /z dôvodu zbytočných komplikácií pri zriaďovaní svetla/. Šírka akvária by nemala klesnúť pod rozmer 25 cm. Ide z veľkej miery o faktor praktickosti, keď sa priveľmi úzke akvárium bude veľmi ťažko udržiavať. Dĺžka je otázkou skôr priestorových možností každej domácnosti.

Hrúbka skla
Každý z nás vie z hodín fyziky, že voda uzatvorená v nejakej nádobe vytvára tlak na steny nádoby. Každého preto napadne či môže na oko tenkému sklu dôverovať. Môžem vás uistiť, že ak bolo akvárium skonštruované bez nejakých výrobných defektov na objem akvária 80-100 l plne postačuje sklo o hrúbke 5 mm.

Guľové akvárium
Akváriá guľového tvaru sú kapitola sama o sebe. Ak ste uvažovali nad jeho kúpou, jednoznačne hovorím: „nerobte to !“. Guľové akváriá sú pre chov rýb úplne nevhodné. Veľmi zložito sa v nich zabezpečuje vhodná filtrácia, ich tvar sám o sebe je pre pozorovanie rýb nevhodný a objem väčšinou nepresiahne 15 l čím sa dostávame k dôvodom uvedeným v časti o objemoch akvária.



Samotná kúpa
Cena nového akvária je závislá od miesta kde bývate, od počtu výrobcov akvárií v danej lokalite a od mnohých faktorov, ktoré nemôže bežný akvarista žiaľ ovplyvniť. Cena bežného akvária sa pohybuje v relácii približne 10 - 20,- Sk za liter. Samozrejme sú možné výnimky z tohto intervalu nadol a žiaľ i nahor.
Keď už máte akvárium vybrané, poriadne si ho skontrolujte už pri kúpe. Vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám pri neskoršej reklamácii. Hľadajte pukliny na skle, najmä pukliny na dne sú veľmi časté a taktiež hľadajte miesto, kde by mohlo byť zalepenie silikónom zanedbané. Overovacím testom je zaklopanie na sklá akvária. Zvuk by mal byť dunivý, ničím neprerušený. Pukliny sa väčšinou „ohlásia“ istou formou zaškrípania.

Text: Vlado Hebert
Foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 15.7.2007 20:23 | 0 komentárov | 11062x


www.aquabooks.cz zoochov.cz