Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

K spôsobu života matamaty Chelus fimbriatus (SCHNEIDER, 1783)

Excerpta zo zahraničnej literatúry

Matamata strapcatá (Chelydae) dosahuje dĺžky 45 cm. Vzhľad je variabilný, ale i tak nie sú popísané subspecie, zvieratá z Brazílie, Peru a Kolumbie sa navzájom líšia. Dospelé korytnačky sú tmavohnedé až čierne, ale mláďatá sú svetlé a majú vo svojom sfarbení červené prvky. Rozšírenie v severnej a strednej Južnej Amerike (Venezuela, Guyana, severná a stredná Brazília, Kolumbia, Peru, Ecuador, Trinidad a Tobago). Výskyt v plytkých silno zarastených jazerách, močiaroch a pomaličky tečúcich riekach s bahnistým dnom. Aktivita je súmračná až nočná. Cez deň korytnačky ležia zahrabané v bahne alebo v tieni pod koreňmi, v noci plávajú i do hlbšej vody.

Chov vo väčších akváriách bez súše, na dne korene a kamene, 40 cm vody. Korytnačky sa zdržujú v hĺbke 10 – 40 cm. Teplota 28- 33 st.C, ako teplotné minimum označuje autor 23 st.C. Potravu tvoria ryby, vodný hmyz, v teráriu taktiež dážďovky a prúžky hovädzieho srdca. Podľa veľkosti korytnačiek skrmuje autor 3-5 asi 10-15 cm dlhých rybiek za týždeň. Morské ryby korytnačky za dva dni vyvracali.

V prírode (Kolumbia, Amazónia) korytnačky kladú vajúčka v XI.-XII. HAUSMANN (1964) popisuje, že 12 vajec bolo inkubovaných v takmer suchej rašeline pri 27 st.C, za 200-208 dní sa vyliahlo 8 korytnačiek. Autorova samička zniesla v apríli 1978 jediné vajíčko, 29.10.1979 potom 18 vajec a za rok 14 vajec, vždy do vody. Napriek inkubácii podľa Hausmanna (rašelina) sa nevyliahlo jediné mláďa, buď boli vajíčka neoplodnené alebo boli poškodené ležaním vo vode.

Autor originálneho textu: Ludwig Trutnau (Wittlich – Wengerohr)
Publikované: HERPETOFAUNA 1987: 9 (49) 6-10
Preklad: -iv-, Terarista, Mělník

Ilustračné foto: (šč) VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 14.8.2008 08:37 | 0 komentárov | 3642x


www.aquabooks.cz zoochov.cz