Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Notophthalmus viridescens

ATLAS

Animalia
Chordata
Vertebrata
Amphibia
Caudata
Salamandridae
Notophthalmus

Notophthalmus viridescens (Rafinesque, 1820)

Poddruhy:
Notophthalmus viridescens Raf. subsp. viridescens
Notophthalmus viridescens Raf. subsp. dorsalis
Notophthalmus viridescens Raf. subsp. louisianensis
Notophthalmus viridescens Raf. subsp. piaropicola

Nedávny výskum ukázal, že tieto formy nie sú z dôvodu malej vzájomnej genetickej odlišnosti pravé poddruhy.

Výskyt: Notophthalmus viridescens je obojživelník pôvodom zo Severnej Ameriky, kde je v Spojených štátoch druhým najčastejšie sa vyskytujúcim druhom mloka. Je rozšírený od kanadských východných prímorských provincií na západ do oblastí Veľkých jazier a od nich južným smerom vo východných zalesnených územiach až po Floridu či Alabamu a ďalej pozdĺž Mexického zálivu až do Texasu. Žije na rozsiahlom území s rozdielnymi klimatickými vplyvmi a preto sa jeho vývoj i správanie miesto od miesta odlišuje.
Obývajú vlhké listnaté i ihličnaté lesy v horských a lužných oblastiach, kde sa ukrývajú pod padnutými či spráchnivenými kmeňmi stromov a vo vlhkej hrabanke. Žijú v blízkosti malých sladkovodných, najčastejšie nezarybnených jazierok s bahnitým dnom. Tie sú zatienené, husto porastené vegetáciou a v priebehu roku môžu krátkodobo vyschnúť. Adultné jedince prevažnú časťť roka strávia na brehu a do vody vchádzajú od konca leta do začiatku zimy. Doba párenia závisí na miestnych podmienkach, najčastejšie prebieha od konca zimy do pólky jari.


Notophthalmus viridescens louisianensis

Popis: Tento druh má tri odlišné životné stupne; akvatické larvy, terestrické mláďatá a akvatické dospelce. Dospelé jedince sú sfarbené v rozsahu od zelenavo hnědej do žltavo hnědej. V závislosti na svojom pôvode môžu mať rad jasno červených škŕrn alebo neúplných pruhov lemovaných čiernymi okrajmi pozdĺž oboch strán tela. Bricho je svetlejšie než chrbát a je žlté až oranžové. Celé telo je pokryté malými čiernymi škvrnkami.
Adultné jedince dosahujú celkovej dĺžky 7 až 12,5 cm. Chvost je plochý, koža drsná a bez šupín či slizu, oči s horizontálnymi zornicami sú malé. Samce majú zadné nohy dlhšie a na stehnách a prstoch majú výrastky, ktoré slúžia k uchopeniu samice pri párení.
Samce sa môžu v priebehu rozmnožovania rozoznať zdurenou kloakou, vyšším chvostovým lemom a hrubou čiernou zdureninou na vnútornej strane stehien a chodidiel zadných končatín. Samce taktiež majú širšie zadné nohy a nažltlou žľazu na zadnej časti kloaky. Malé (2-8 cm), terestrické mláďatá majú rozsah farieb od červenohnedej cez oranžovú k jasnej červenej a tiež majú červené škvrny a čierne zrnenie.

Notophthalmus viridescens viridescens: Dospelci majú červené škvrny uzavrené čiernymi kruhmi pozdĺž oboch strán tela. Toto je najhojnejšia forma, dospelé jedince dosahujú maximálnu dĺžku 14 cm. Táto forma je najsvetlejšou, hlavne z vyšších polôh. Vyskytuje sa od severovýchodnej Kanady na východ k Veľkým jazerám a južne cez Appalachians k Mississippi, Alabamu, a Georgii.

Notophthalmus viridescens louisianensis: Stredne veľký mlok, vyznačuje sa malým množstvom veľmi malých červených alebo oranžových škvŕn pozdĺž chrbta. Tieto sú neúplne obklopené čiernym lemovaním. Niektoré jedince nemajú škvrny vôbec. Je mierne menší a viac štíhlejší než základná forma. Dospelé jedince dosahujú 12 cm. Sfarbenie majú v rozsahu od tmavo oranžovej k tmavo hnedej. Neotenické formy sa bežne vyskytujú pozdĺž Gulf Coast a tiež v Illinois. Tento mlok sa vyskytuje od západných Veľkých jazier po Kanadu, západnú Minnesotu a Kansas a južn Gulf Coast.

Notophthalmus viridescens piaropicola je tmavou formou a celkom mu chýbajú červené škvrny. Jedince sú sfarbené v rozsahu od nazelenalo hnedej až temer čiernej a sú husto posiate škvrnami. Brucho môže byť sýtejšie oranžové, na rozdiel od typicky žltého u ostatných foriem. Častá je u neho neoténia. Táto forma sa vyskytuje iba na poloostrove Florida.

Notophthalmus viridescens dorsalis má prerušovanú čiaru pozdĺž oboch strán tela. Je to najmenšia forma, dospelce zriedka dosiahnu 10 cm. Ich sfarbenie je zväčša tmavšie než u základnej forme. Niekedy dorastá v larvárnom štádiu až do dospelosti. Vyskytuje sa pozdĺž pobrežných rovín v Karolíne.

Potrava: Sú to mäsožravce. Malé larvy mlokov sa živia zooplanktónom, neskôr aj väčšími bezstavovcami, majú sklon ku kanibalizmu. Dospelce lovia drobné bezstavovce žijúce medzi opadaným lístím, pričom sa spoliehajú na zrak a čuch. U dospelých bolo v prírode zdokumentovené prijatie dážďovky, malých obojživelníkov a ich znášok, malých rýb, hmyzu, členovcov, kôrovcov. V chove môžeme podávať nakrájené dážďovky, larvy pakomárov (živé alebo mrazené) a odrezky hovädzieho srdca. Niektoré jedince môžu priať aj komerčne vyrábané pelety pre ryby (len ako doplnok). Tieto mloky je trochu obtiažnejšie kŕmiť kvôli ich malej veľkosti. Vyžadujú malé dážďovky, rúpice, drobné cvrčky, octomilky, a velmi malé larvy zavíjača voskového a múčneho.



Chov v opatere človeka: Chov týchto mlokov je závislý na ich životnej fáze v ktorej momentálne sú. Akvatické dospelce potrebujú osadené akvárium s malou súšou alebo kameňmi a plávajúce samorasty na hladine. Dospelé jedince boli v prírode pozorované vo vodách hlbokých niekoľko centimetrov do 13 metrov. Preferujú oblasti kľudnej vody a tak pri použití filtru by sme sa mali vyvarovať silného prúdu, alebo prúd vody rozptýliť v nádrži. Teploty sú tolerované v rôznej škále a dospelé jedince boli dokonca pozorované ako lovia potravu pod ľadom v nádrži. Všeobecne tento druh preferuje teplotu medzi 18-23°C a zníženú na 5-10°C v zimných mesiacoch. Tento druh je úplne terestrický a vyžaduje vlhké zarastené terárium.

Rozmnožovanie: V období rozmnožovania sa samce prefarbujú do jasno červeného šatu. Samice sa snažia primäť k páreniu pomocou feromónov vypustených do vody, ktoré pohybom svojho chvostu nadháňajú k hlave samice. Samce dávajú prednosť veľkostne väčšej samičke, u ktorej je predpoklad, že v sebe má viac vajíčok. Ku kopulácii, ktorá je typická pre mnohých mlokov dochádza v plytkej vode.
Po úspešnej kopulácii samička znesie 200 až 400 vajíčok o priemere 1,5 mm, pričom sú vajíčka obalené v lepkavej želatíne znesené na listy vodnej vegetácie. Samce sa pária každoročne, ale samice niektoré roky vynechávajú. Dospelce sa dožívajú maximálne 10 až 15 rokov, priemerný vek adultov je okolo 6 rokov, pričom vysoká úmrtnosť je u vajíčok a lariev.



Z oplodnených vajíčok sa za 20 až 35 dní vyliahnu asi 8 mm dlhé beznohé, chvostnaté larvy, ktoré sa zdržujú pri dne. Larvy dospievajú v závislosti na teplote a čistote vody, množstvu potravy a počtu jedincov vyrastajúcich spoločne. Za 3 až 5 mesačný vývoj vo vode sa z nich vyvinie neotenický dospelec veľký 20 až 45 mm, alebo menej často prekonajú úplnou metamorfózu a priamo sa vyvinie dospelý jedinec veľký 45 až 75 mm. Neotenický dospelec je sfarbený červeno a má na chrbte dve rady čiernych krúžkov. Na plnohodnotného dospelca sa premenia za dva až tri roky, zmohutnejú a predĺži sa im chvost a farba pokožky sa zmení z červenej na žltohnedú až olivovú. V niektorých populáciách žijúcich v tvrdších podmienkach ale nikdy k tejto druhej premene nepríde a zostávajú trvalo červeno sfarbené neotenické dospelce, ktorí do vody vstupujú len v dobe párenia.



Toxicita: Notophthalmus viridescens má toxickú pokožku, najviac jedu, tetrodotoxinu, sa nachádza na chrbtovej strane. Červeno sfarbené neotenické jedince majú jedu v koži desaťnásobne viac než adultné jedince.

Foto: (šč), iowaherps.com, Pinterest
(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 3.10.2017 10:59 | 0 komentárov | 1959x


www.aquabooks.cz zoochov.cz