Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vivaristika v sieti

V prvej časti nášho seriálu sme si predstavili portál venovaný žabkám rodu Dendrobates. Podľa ohlasu čitateľov sme usúdili, že táto prechádzka po webe vás zaujala a tak sme sa rozhodli pokračovať v postupnom predstavovaní iných i zahraničných portálov. Redaktor časopisu VIVARISTA.sk a kolega v našej redakcii tozi mi práve dal tip na zaujímavý link venovaný jašterom i jašteričkám s výstižným názvom http://www.lizards.cz/.
V zápätí som pochopil prečo. Jeho miláčikovia – Pogona vitticeps sa na tomto odkaze priam hemžia. Ale nielen im je určená táto zaujímavá stránka, ktorú prevádzkuje mladý terarista zo susednej Českej republiky Jakub Nožička.
Prelistujme si túto stránku spoločne, isto sa dozvieme mnoho zaujímavého o tvoroch, ktoré zdieľajú aj naše teráriá.

http://www.lizards.cz/

Do horčicovo žltej farby odetá veľmi príjemná stránka s množstvom fotografií širokej laickej i odbornej verejnosti známych austrálskych agám Pogona vitticeps i ďalších jašterov (napr. Acanthocercus atricollis a Tiliqua scincoides chimerae).
Samotný autor tohto webu uvádza, citujem: „Web Lizards.cz je zatím především věnován agamě vousaté (Pogona vitticeps). S tímto ještěrem mám zatím nejvíce zkušeností a rád bych se s vámi o ně podělil. Najdete zde také informace o ostatních ještěrech, které chovám. Dále návody na stavbu terárií a chov krmného hmyzu. Také nechybí moje fotogalerie ale i fotogalerie ostatních chovatelů, inzerce a fórum, na kterém dostanete odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se agam vousatých ale i jiných ještěrů“.
Prehľadne členená stránka, ktorá stále sa rozširuje a vidno, že jej majiteľ i dvorný autor na nej naďalej pracuje a dopĺňa vbudované rubriky. Po dokončení iste pôjde o zaujímavé a cenné dielko.

Hlavné menu sa člení na:

Home
Úvod do sveta jašterov i jašteričiek nám ich v skratke priblíži a oboznámi s čím môžeme rátať pri listovaní tohto webu. Rovnako sa tu nachádza i najčerstvejšie pridaná fotogaléria.
V hornej lište nájdeme rubriky ako napr. Vlastní chov, Fotogalerie, Pogona vitticeps. Acanthocercus atricollis, Chovatelé, Fórum, Inzerce, Odkazy...
V ľavej lište nájde návštevník tejto stránky rubriky Aktuality v chovu a Novinky na webu čiže najnovšie pridané informácie.

Vlastní chov
Články z pera p. Jakuba Nožičky čitateľom zreteľnou formou priblížia nároky týchto jašterov na chov v domácich teráriách. Nájdeme tu podstatné údaje ohľadom potravy, vlhkosti, teploty i zariadenia terária ak sme sa rozhodli začať s chovom. Oceniteľné sú údaje získané z jeho vlastného chovu a nie opísané z mnohých publikácií, čo je dosť častý nešvár podobne zameraných webov.

Fotogalerie
Obsahom sú nielen majiteľom webu poskytnuté fotografie, ale aj snímky iných jeho kolegov a spolupracovníkov. Snáď menším sklamaním je nedostatok snímok Tiliqua scincoides chimerae i Acanthocercus atricollis. U Tiliqua scincoides mi chýba dostatok údajov o náročnosti v teráriu a osobné skúsenosti s nimi.

Chovatelé
Zaujímavá sekcia celej stránky, ktorá v sebe ukrýva rad mnohých chovateľov týchto jašterov, ich fotodokumentáciu z chovov s kontaktom na nich. Mám za to, že toto je nosný prvok celého predkladaného portálu.

Fórum
K dátumu, kedy sme túto stránku s diskusným fórom navštívili, tu bolo zaregistrovaných 232 užívateľov, pričom títo zaslali 3440 príspevkov. Či je to málo alebo veľa necháme na vašom vlastnom uvážení, každopádne poskytnuté a na jedinom mieste sústredené informácie majú svoju váhu. A o to predsa ide.

Fórum Lizards.cz je členené na:
AGAMA VOUSATÁ
TERÁRIUM
VŠE O TERÁRIU PRO AGAMY VOUSATÉ
POTRAVA
VŠE O POTRAVĚ AGAM VOUSATÝCH
NEMOCI
VŠE O NEMOCECH AGAM VOUSATÝCH
ROZMNOŽOVÁNÍ A ODCHOV
Vše o rozmnožování a odchovu agam vousatých
OSTATNÍ DOTAZY NA AGAMU VOUSATOU
VŠE OSTATNÍ CO VÁS ZAJÍMÁ O AGAMÁCH
AGAMA MODRÁ
O AGAMÁCH MODRÝCH
POTRAVA, NEMOCI, TERÁRIUM,
OSTATNÍ JEŠTĚŘI
OSTATNÍ JEŠTĚRKY A JEŠTĚŘI
VŠECHNY OSTATNÍ DRUHY...
AKTUÁLNĚ K FÓRU
ADMINISTRACE
Cokoliv, co bude k fóru nebo webu, tak pište sem.
NOVINKY NA WEBU
Co je nového na webu..ťť

Najviac tém – 104, sa nachádza v rubrike OSTATNÍ DOTAZY NA AGAMU VOUSATOU, čo nám môže napovedať aký veľký boom je sprevádzaný chovom tejto krásnej austrálskej agamy. A to je len dobre.

Inzerce
Každý chovateľ v prevažnej miere jašterov si tu môže zadarmo avizovať čo predáva i čo hľadá do svojho chovu.

Odkazy
Táto sekcia obsahuje hneď niekoľko zaujímavých a pre chovateľov agám bradatých užitočných odkazov na iné teraristické i akvaristické weby, ktoré môžu pomôcť pri ďalšom riešení možných komplikácií. Škoda len, že dané odkazy nie sú aktualizované a niektoré nemusia v čase vašej návštevy „šlapať“.
Škoda je i to, že sme v plejáde iných www nenašli aj náš časopis VIVARISTA.sk, ale čo nie je, môže byť.

Stránka funguje od: r. 2006
Návštevnosť v čase našej návštevy: 78684

Čo teda napísať na samý záverť
Časopis VIVARISTA.sk drží tvorcovi tejto zaujímavej a ešte sa len rodiacej stránky palce. Na súkromných stránkach pána Stopku zo Žiliny je stále veľa práce a v prípade, že obsah sa pomaličky ale iste bude len rozširovať, veríme, že stránkam to len prospeje.

Pohľad experta na tvorbu webových aplikácií Michala Trojanoviča zo spoločnosti SIMPLY DESIGN:

Stránka lizards.cz je asi najšpecializovanejšia stránka na jašterov druhu Pogona vitticeps na území Čiech i Slovenska.
Grafické a technické prevedenie stránky už na prvý pohľad nesie známky amatérskeho stvárnenia a realizmu, ale je to asi jediné mínus, ktoré táto stránka má. Medzi tieto mínusy patrí celkovo zle čitateľný web kvôli slabej kontrastnosti písma z pozadím stránky, ktoré mimochodom veľmi namáha oči pri dlhšom pobyte na stránke.
Celkové rozpoloženie stránky je chaotické, odsadenie textov je skôr ako príde. Hlavička zhotovená zrejme len narýchlo, aby tam niečo bolo, chýba mi logo, ktoré by si táto stránka určite zaslúžila. V kóde chýba na začiatku stránky doctype (tým pádom nie je ani validná (http://validator.w3.org/checkťuri=http%3A%2F%2Fwww.lizards.cz%2F&charset=(detect+automatically)&docengine=Inline&group=0).
Všetky CSS značky by sa dali dať do externého css súboru, kód by tým získal na prehľadnosti. Dalej chýbajú rozumne umiestnené H1 nadpisy, táto chyba
spôsobuje, že stránka prichádza aj o dalších návštevníkov, ktorí by mohli prísť z netu.
Celá stránka by podľa mňa potrebovala redesign a nasadiť na vhodný cms systém. V tejto podobe, v ktorej je, bol vytvorený asi len vďaka microsoft word, prípadne inom programe, ktorý produkuje takéto blufy.
Bude to kruté, ale z môjho pohľadu odporúčam vyhodiť všetko okrem fotografií i textov a začať odznova.

Napriek tomu táto stránka môže napomôcť nielen začiatočníkom pri chove agám bradatých, ale aj skúseným chovateľom.
V prípade, že aj napriek bohatosti informácií na danej stránke nenájdete to, čo práve hľadáte, tak vám isto poradia na diskusnom fóre, ktoré je súčasťou stránky, skúsení chovatelia z Čiech a Slovenska.
Každopádne www.lizards.cz môžem odporúčať každému teraristovi a to nielen v súvislosti s jeho špecializáciou na agamy bradaté.

Štefan Čambal, Michal Trojanovič, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.8.2008 13:18 | 0 komentárov | 6148x


www.aquabooks.cz zoochov.cz