Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Unikátny odchov Zoo Brno: Pyxis arachnoides brygooi

Korytnačku, ktorá patrí medzi kriticky ohrozené a je tak vzácna, že žiadna iná zoo v Európe ju nechová, sa podarilo úspešne rozmnožiť v Zoo Brno. Ide tak o prvý odchov tohto poddruhu v histórii Unie českých a slovenských zoologických zahrad.
„My jsme měli u nás v zoo šest jejich samců od roku 2004 díky tomu, že byli zabaveni pašerákům na vídeňském letišti. Samičku máme až od roku 2015, kdy jsme ji získali zapůjčením z kanadského Toronta,“ uviedol riaditeľ zoo Martin Hovorka. „Samice loni snesla dvě vejce, která okamžitě putovala do inkubátoru, kde inkubace trvá půl roku. Jedno vejce vývoj nedokončilo, z druhého se v polovině července vylíhlo mládě. Za dva měsíce vyrostlo o 4 milimetry,“ upresnil kurátor zoo Petr Šrámek.

Pyxis arachnoides brygooi pochádza z Madagaskaru, kde obýva tŕnité kroviny južného a juhozápadného Madagaskaru a v dospelosti dosahuje maximálne 15 cm. Svojou veľkosťou sa radí k najmenším druhom korytnačiek na svete a zároveň je aj jednou z najkrajších suchozemských korytnačiek sveta. Dožíva sa až 70 rokov a je zaradená ako kriticky ohrozený druh (CR - Critically Endangered).

(šč)
Il.foto: Wikipedia

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.9.2017 09:21 | 0 komentárov | 1337x


www.aquabooks.cz zoochov.cz