Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Na Zvoničke má pribudnúť arborétum

Náučný chodník Zvonička, rozprestierajúci sa nad Novou Baňou, má byť obohatený aj o arborétum. To chcú vybudovať novobanské Mestské lesy, ktoré predpokladajú, že bude mať nielen náučný charakter, ale pomôže podporiť cestovný ruch a zviditeľniť samotné banské mestečko.

Realizáciu arboréta, ktoré by malo stáť asi 94.000 eur, chcú Mestské lesy financovať z dotácie. Aktuálne tak čakajú na vhodnú výzvu, z ktorej by sa o finančné prostriedky mohli uchádzať. Arborétum by malo vzniknúť na ľahko dostupných miestach, jeho návšteva by nemala byť náročná, kedže by malo byť prístupné pre školákov, ale aj pre seniorov.

Dreviny chcú Mestské lesy vysadiť v lokalite od Kohútova po Zvoničku. Tu pribudnú hlavne vyššie dreviny, 1,8 metra až dva metre vysoké. Pri každej drevine bude ich slovenský a latinský názov. Okrem domácich drevín, ako rôzne druhy dubov a javorov, buk či hrab, by tu mali mať svoje miesto aj kry a neskôr aj privezené druhy drevín. Tým sa arborétum stane aj malou školou o živej prírode.

V začiatkoch realizácie projektu počítajú Mestské lesy aj s pomocou dobrovoľných hasičov. Dôležité totiž bude, aby sa sadenice dobre zakorenili. Keďže býva problémom obrovské sucho, o pomoc so zalievaním chcú Mestské lesy požiadať miestny dobrovoľný hasičský zbor.

Reportážnu publicistiku o novobanskej Zvoničke a nielen jej sme pred časom publikovali aj TU

Il.foto: Peter Hoffmann

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.9.2017 09:50 | 0 komentárov | 2094x


www.aquabooks.cz zoochov.cz