Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Optimistická správa: Populácia morských korytnačiek je na vzostupe

Svetové médiá priniesli prekvapujúcu, ale veľmi pozitívnu správu: populácie morských korytnačiek sú celosvetovo na vzostupe. Aspoň to tak vyzerá. Vedci z Aristotelovej univerzity v Soluni totiž zistili, že po historickom úbytku sa korytnačkám v posledných rokoch začína znovu dariť. Výsledky vedeckej práce uverejnil aj časopis Science Advances.

Medzinárodný tým združený okolo ekológa Antoniosa Mazarisa skúmal verejne dostupné záznamy o počte korytnačiek v hniezdiskách po celom svete. Najkratšie analyzované obdobie predstavovalo šesť rokov, miestami však údaje siahali až 47 rokov do minulosti. Z dielčich čísiel potom vedci zostavili trendy pre regionálnu populáciu a výsledky boli povzbudivé.

Výrazný vývoj zaznamenal tým doktora Mazarisa v 17 oblastiach, pričom v 12 z nich šlo o vzostupný trend. Taktiež sa ukázalo, že pri adekvátnej ochrane sa môžu uchytiť i predtým drobné populácie. Dobrým príkladom sú ostrovy French Frigate Shoals u Havaji, kde v roku 1973, teda v roku podpisu amerického zákona o ohrozených druhoch, žilo asi 200 kariet obrovských. V roku 2012 ich tam bol ale desaťnásobok.

Denník The New York Times pripisuje prírastok korytnačej populácie predovšetkým tomu, že morské korytnačky možno jednoduchšie chrániť, pretože ich ohrozujú hmatateľnejšie faktory. Korytnačky často končia uväznené v rybárskych sietiach, či už úmyselne, či neúmyselne, na niektorých miestach sú lovené pre dekoratívne či rituálne účely. Tomuto možno na rozdiel od problémov mnohých iných druhov zabrániť. Ochranárske snahy za posledné desaťročia obmedzili lov morských živočíchov a dali vzniknúť mnohým ochranným zónam.

Podľa doktora Mazarisa však zďaleka nie je vyhraté a výskum morských korytnačiek stále neodpovedal na mnoho zásadných otázok. Štúdia tiež napríklad odhalila stagnáciu istých druhov, predovšetkým kožatky veľkej. Svoje zistenia považuje Mazaris za dôvod k opatrnému optimizmu. Oceňuje prácu ochranárov v posledných 70 rokoch, zároveň je podľa neho ale nutné pracovať na dlohodobých projektoch.

Ilustračné foto: pixabay.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.9.2017 21:24 | 0 komentárov | 1993x


www.aquabooks.cz zoochov.cz