Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aký "druh" pancierníčka chováme v akváriách?

Na začiatku 90.rokov minulého storočia prišiel z Nemecka. Na Slovensku sme tento druh ale zaznamenali oveľa neskôr. Predával sa pod názvami ako Corydoras sp. "Venezuela", Corydoras aeneus "Venezuela", Corydoras venezuelanus Ihering, 1911 či Corydoras Black Venezuela (alebo Venezuela Black).



Akvaristi ho druhovo priradili aj k druhu ako je Corydoras concolor Weitzman, 1961, ktorý skutočne je čierny, až na svetlo hnedé plutvičky a pochádza z riek Venezuely, či ako synonymum ku farebne rôznorodému Corydoras aeneus Gill, 1858. Je zaujímavé, že práve C.aeneus bol v nedávnej dobe zamieňaný s iným druhom a to C.schultzei Holly, 1940. Dodnes sa ale presne nevie, aký "druh" sa ukrýva pod označením "Black...".



Na weboch sa môžeme stretnúť s údajom, že tento druh je Corydoras schultzei, anglické názvy sú Peru Gold Stripe Cory, Black Cory a Gold Flash Cory. Literatúra sa forme "Black" buď vôbec nevenuje, alebo ju spomína len okrajovo ako chovateľskú formu z niektorého už uvedeného druhu. Každopádne vládne aj v tomto chaos a literárne údaje sa v tomto trieštia.



Web planetcatfish.com u pancierníčka C.schultzei ale uvádza, že čierna forma nemá nič spoločné s Venezuelou ako lokalitou výskytu alebo s vo Venezuele sa vyskytujúcim druhom Corydoras venezuelanus. Zaujímavá je aj poznámka, podľa ktorej všetky čierno sfarbené ryby (až na hnedé plutvy) sú potomkami z druhu C. schultzei. Niektoré z týchto rýb boli predávané akvaristom z Českej republiky, kde boli ďalej vo veľkom množené a následne sa rozšírili po celom svete. Iný zdroj (aquatab.net) ale uvádza, že forma "Black" sa vyskytla v jednom nemeckom výtere „normálnych“ Corydoras aeneus. Tu sa ju podarilo zafixovať a množiť ďalej.



Aký druh nám to teda pláva v našich akváriách? Nevedno. A práve preto by bolo vhodné tieto krásne pancierníčky uvádzať s príponou cf., napr. cf.schultzei alebo cf. aeneus, či ako Corydoras sp. To napovedá, že daný "druh" má k pôvodnému, alebo ak chceme východziemu, druhu C.schultzei či C.aeneus najbližšie. Aspoň zatiaľ. Kým sa niekto nerozhodne pozrieť na tento "druh" geneticky podrobnejšie.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.9.2017 12:11 | 0 komentárov | 2233x


www.aquabooks.cz zoochov.cz