Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Friedrich Bitter: Schnecken-Fibel

Z knižnice akvaristu

Vydavateľ: Dähne Verlag
strán: 88
rok vydania: 2008
jazyk: nemecký
rozmer: 224 mm x 174 mm x 12 mm
váha: 377 g
ISBN: 978-3-935175-45-6

Nemecké vydavateľstvo Dähne sa opäť predstavilo s kvalitnou publikáciou o ulitníkoch v akváriu. Kníh na túto tému z minulosti a ani zo súčasnosti nie je až tak veľa, ako by sa mohlo zdať. Preto každá takto zameraná knižka je vítaným zdrojom informácií pre milovníkov a chovateľov tejto až v posledných rokoch obľúbenou a chovanou skupinou živočíchov.



Podnadpis knižky napovedá, a akvaristi s tým môžu len súhlasiť, že ulitníky sú nielen atraktívne, ale aj užitočné živočíchy v našich akváriách a v prírode. Práve z prírody sa k nám dostali nové druhy nesmierne zaujímavých rodov a druhov ulitníkov, ktoré akvaristi doposiaľ nepoznali alebo nemali možnosť vo svojich nádržiach chovať.



Publikácia je tematicky rozdelená do niekoľkých častí. Tie čitateľovi priblížia jednotlivé rody ulitníkov (Ampullariidae, Viviparidae, Neritidae, Planorbidae, Thiaridae, Pachychilidae, Lymnaeidae, Buccinidae, Physidae), ich anatómiu, úspešný chov v akváriu, veľkosť vhodného akvária, nároky na kvalitu a tvrdosť vody, možnosti chovu ulitníkov v dekoratívne zariadenom akváriu, techniku potrebnú na chov v akváriu, vhodnú potravu a záver knižky obsahuje aj choroby a parazitov chovaných ulitníkov a možnosti liečenia. Niekoľko stránok v úvode knižky je venovaných aj o možnosti pozorovania týchto zaujímavých tvorov v domácich podmienkach. To môže pozitívne pritiahnuť nových záujemcov k chovu ulitníkov.



Jednotlivé rody ulitníkov sú veľmi podrobne predstavené a prinášajú najrôznejšie dobré nápady pre chovateľov. Publikácia pre čitateľa prináša a podrobne predstavuje druhy ako sú: Pomacea bridgesii, Pomacea canaliculata, Marisa cornuarietis, Aselone spixi, Viviparus viviparus, Viviparus intertexus, Cipangopaludina chinensis, Filopaludrina sumatrensis, Neritina pulligera, Vittina coromandeliana, Vittina semiconica, Vittina variegata, Septaria porcellana, Clithon sp., Planorbella duryi, Planorbarius corneus, Melanoides tuberculatus, Tarebia granifera, Thiara winteri, Brotia armata, Brotia pagodula, Tylomelania gemmifera, Tlomelania patriarchalis, Tylomelania towutica, Lymnaea stagnalis, Radix auricularia, Radix balthica, Anentome helena, Physa fontinalis, Physella acuta. U žiadneho druhu nechýbajú údaje o ich nemeckom názve, výskyte, veľkosti (šírka, dĺžka), nárokom na teplotu vody, pH a GH vody, potravné nároky daného druhu a samozrejme, aj pomerne podrobné informácie k danému druhu. U niektorých druhov (a rodov) sú na snímkoch zachytené aj farebné chovateľské formy, vajíčka či dokonca biotopy ich výskytu v prírode.
Knižka obsahuje množstvo kvalitných, ale aj menej kvalitných (na niektorých čitateľ háda, čo vlastne zobrazujú) snímok.



Každopádne možno túto publikáciu v dobrom odporučiť záujemcom o chov ulitníkov v akváriu a podporiť tak nový smer našich záujmov v akvaristike.

Štefan Čambal

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 14.9.2017 11:46 | 0 komentárov | 2886x


www.aquabooks.cz zoochov.cz