Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Planorbarius corneus (Linnaeus, 1758)

ATLAS

Animalia
Mollusca
Gastropoda
Heterobranchia
Euthyneura
Panpulmonata
Hygrophila
Planorboidea
Planorbidae
Planorbarius

Poddruhy:
Planorbarius corneus arabatzis Reischütz, Reischütz & Fischer 2008
Planorbarius corneus grandis Dunker, 1850
Planorbarius corneus corneus Linnaeus, 1758


Synonymum:
Helix cornea Linnaeus, 1758
Planorbis adelosius Bourguignat, 1859



Planorbarius corneus

Výskyt v prírode: Obýva vody od Európy až po východnú Sibír.

Sfarbenie: Ulita a telo i noha sú tmavo hnedé až čierne, iba spodná strana nohy je mierne svetlejšia.


Planorbarius corneus

Popis: Silnostenná ulita dosahuje veľkosti asi 30 mm na šírku a 13 mm na výšku. V mladosti má tento druh na ulite štetinky, ktoré sa ale postupne strácajú. Ulita je pravotočivá, ale anatómia tela je ako u ľavotočivých druhov ulitníkov. V krvi má hemoglobín.

Veľkosť: cca.3,5 cm


Planorbella duryi

Voda v akváriu: Mäkká až tvrdá (7-25 °dGH), pH 6,5-8,5, teplota do 27°C (kolísanie teploty tento druh znáša dobre, nevyhovuje mu ale trvalo príliš vysoká teplota vody, nad 28°C často hynie), zvláštne nároky na vodu tento druh ale nemá. Tento druh možno s úspechom chovať aj v záhradných nádržiach pod holým nebom. Je veľmi citlivý na chemikálie např.: malachitová zeleň, formaldehyd a prípravky s obsahom medi.

Chov: Chováme ho v nádrži o obsahu aspoň 10 litrov, kde sa živí riasami, zbytkami potravy chovaných rýb, zbytkami rastlín i výkalmi rýb. V optimálnom počte jedincov pomáha udržať v akváriu biologickú rovnováhu. Dospelé jedince si radi pochutnajú na ikrách rýb.
Do akvária je tento druh vhodný o čosi menej než iné exotické ulitníky, ktoré ho z nádrží postupne vytlačili. Napriek tomu je o neho medzi akvaristami záujem a napomáha tomu zvyšujúci sa trend chovu najrôznejších ulitníkov a nielen ich. V ponukách sa objavujú aj farebné (modrá, červená, ružová, biela, žltá farba) ulitníky rodu Planorbella duryi, ktoré sú vďaka tomu chovateľsky atraktívnejšie, i keď o niečo menšie (cca. 2 cm). Pochádzajú zo zarastených vôd Floridy.
Nemožno ich, pochopiteľne, chovať spoločne s druhmi rýb, ktoré požierajú ulitníkov a ani v spoločnosti dravým ulitníkov. Je vhodný do akvárií so studenovodnými druhmi rýb alebo ako samostatný záujmový chov zaujímavého ulitníka (bez technického vybavenia a pri izbovej teplote).


Planorbella duryi

Rozmnožovanie: Tento druh je hermafrodit, u ktorého je samooplodnenie reálne, hoci znášky vajíčok sú vtedy malé. Po oplodnení kladie jedinec znášku o 15 vajíčok umiestnenú v oválnom, ľahko vypuklom púzdre na tvrdý predmet.

Parazity prenášané týmto ulitníkom:
Prosthogonimus ovatus
Apatemon gracilis
Hypoderaeum conoideum
Syngamus trachea
Typhlocoelum sisowi


Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: archív, Pinterest.com, freenatureimages.eu, istockphoto.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.9.2017 07:34 | 0 komentárov | 3170x


www.aquabooks.cz zoochov.cz