Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Natrix helvetica potvrdená ako samostatný druh

Daniel Jablonski z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave identifikoval spolu s kolegami z Nemecka a Švajčiarska pre Európu ďalší druh hada, ktorý bol z poddruhovej úrovni v rámci komplexu "Natrix natrix" povýšený na samostatný druh Natrix helvetica. Výskumný tím zrealizoval od roku 2013 genetickú analýzu viac ako 1600 hadov. Vo svojej štúdii tím skúmal dve kontaktné zóny - v oblasti Rýna a vo východnom Nemecku - kde sa stretávajú rôzne genetické rady týchto užoviek.

Výsledky potvrdili, že populácie druhu užovka obojková (Natrix natrix) sú v oblastiach Francúzska, Talianska, západného Nemecka, Veľkej Británie a Švajčiarska samostatným druhom Natrix helvetica. Odlišuje sa zafarbením – má výrazné čierne šijové škvrny, na chrbte má dva rady s malými škvrnkami. Je pomerne robustný, dĺžka dosahuje približne jeden meter. Živí sa prevažne obojživelníkmi a rybami.

Užovka obojková je jedným z najpočetnejších a najčastejšie pozorovaných hadích druhov Európy. ,,Je preto paradoxné, že doposiaľ sme vedeli iba veľmi málo o jej genetickej variabilite a fylogenéze. Tá môže byť u druhov s podobne rozsiahlou oblasťou výskytu pomerne prekvapujúca, ako to ukázali už i skoršie štúdie u iných stavovcov. A keďže v súčasnosti prechádzame biodiverzitnou krízou, kedy druhy vymierajú rýchlejšie, ako ich stačíme spoznať, sú podobné zistenia veľmi dôležité," povedal Jablonski.

Výsledok štúdie tak zvýšil počet žijúcich hadov a stavovcov všeobecne v Európe o ďalší druh. ,,I napriek tomu, že Európa patrí k najštudovanejším regiónom sveta, v tomto roku ide už o tretí druh plaza, ktorý je na základe molekulárnych údajov preklasifikovaný na samostatnú druhovú úroveň," uviedol Jablonski.

V januári vedci publikovali štúdiu o novom druhu jašterici (Podarcis ionicus) z oblasti juhozápadného Balkánu a vo februári o novom endemickom druhu vretenici (Vipera graeca), ktorá sa stala, vďaka svojmu obmedzenému výskytu na vrcholových častiach hôr južného Albánska a severného Grécka, najvzácnejším európskym hadím druhom.


Carolin Kindler, Maxime Chèvre, Sylvain Ursenbacher, Wolfgang Böhme, Axel Hille, Daniel Jablonski, Melita Vamberger, Uwe Fritz. Hybridization patterns in two contact zones of grass snakes reveal a new Central European snake species. Scientific Reports, 2017; 7 (1)

Zdroj: www.sciencedaily.com
Preklad:(šč)
Il.foto: Wikimedia Commons

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.9.2017 11:10 | 0 komentárov | 1833x


www.aquabooks.cz zoochov.cz