Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Theloderma pyaukkya - nový kryptický druh komplexu Theloderma asperum (Anura: Rhacophoridae)

Vedcom sa podarilo vedecky popísať nový druh rodu Theloderma (Anura: Rhacophoridae) z dvoch regiónov v Mjanmarsku (Chinský štát v západnom Mjanmarsku a Kachinský štát v severnom Mjanmarsku) pod názvom Theloderma pyaukkya Dever, 2017. Druhový názov, ktorý je odvodený od domáceho názvu pre maskovanie, odráža maskovacie sfarbenie tohto druhu.


Theloderma pyaukkya

Vzhľadovo a veľkostne veľmi podobný nový druh má najbližšie k Theloderma albopunctatum a Theloderma asperum. Od nich sa ale líši prítomnosťou malých, bilaterálnych vokálnych otvorov neprítomných u T. albopunctatum a T. asperum. Molekulárna fylogenetická analýza z dvoch fragmentov mitochondriálneho a štyroch jadrových génov naznačuje, že jedince nového druhu sú príslušníkmi jedinečnej genetickej línie v komplexe T. asperum.

Jennifer A. Dever. 2017. A New Cryptic Species of the Theloderma asperum Complex (Anura: Rhacophoridae) from Myanmar. Journal of Herpetology. 51(3); 425–436.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.8.2017 11:40 | 0 komentárov | 3285x


www.aquabooks.cz zoochov.cz