Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Košická zoo odchovala Zobákorožca striebrolíceho (Bycanistes brevis)

V tomto roku východoslovenská zoo prvýkrát odchovala vzácne mláďa zobákorožca striebrolíceho (Bycanistes brevis). Mladý pár tohto impozantného druhu veľkých zobákorožcov zoo získala v roku 2012. Samec so samicou prejavovali hniezdne správanie už vlani, avšak po krátkej dobe samica hniezdnu búdu z prírodného kmeňa stromu opustila. V tomto roku chovatelia Zoo Košice zaznamenali prvé vstupy do hniezdnej búdy už na začiatku apríla. Samica však kmeň stromu ešte v priebehu celého mesiaca na istý čas opúšťala. Kompletne zamurovanú ju našli ráno 26. apríla okolo ôsmej hodiny. Po 33 dňoch od zamurovania prvýkrát začuli pískať mláďa. Dňa 6. augusta ráno, na 69. deň od prvého akustického prejavu, vyletelo vyvinuté mláďa spolu s matkou z búdy. Mláďa sa podobá na dospelého jedinca, nemá ale ešte ukončený rast impozantného zobáka. Rodičia mláďa aj po vyletení z búdky stále kŕmia.

Zobákorožce hniezdia v dutinách, či už v stromoch, alebo v skalných štrbinách. Hniezdnu dutinu uzatvárajú /zamurujú/ obaja rodičia rôznymi substrátmi. Príčinou tohto neobvyklého správania je ochrana samice a mláďat proti útoku šeliem, opíc alebo hadov. Po zatvorení zostáva iba úzka štrbina, cez ktorú im samec po dobu niekoľkých mesiacov podáva potravu. Akonáhle už nie je prítomnosť samice v hniezde nevyhnutná, rozbije otvor a dutinu opustí. Potom mláďatá kŕmia rodičia, až do doby, keď sú už schopné lietať. Samica znáša 1 – 3 vajcia, na ktorých sedí približne 40 dní. Mláďatá sa osamostatňujú približne po 80 dňoch. Žijú v pároch, no nocovať môžu aj v niekoľko sto členných kŕdľoch. V Zimbabwe sú ohrozené kvôli ničeniu ich prirodzeného prostredia. V období hniezdenia je zber potravy výlučnou záležitosťou samca. Každý deň prinesie partnerke a mláďatám potravu takmer 24krát. V priebehu celého hniezdenia (120 dní) im prinesie až 24 tisíc kúskov potravy.
V Európe chová tento druh 29 inštitúcii v počte 64 jedincov. Z tohto počtu je viac ako 1/5 v chovoch zoologických záhrad UCSZOO, čo je najsilnejšia populácia v rámci Európy.

Chov rôznych druhov zobákorožcov vo svetových zoo je pomerne častý, s úspešným odchovom mláďat sa však stretávajú stále len ojedinele. Tieto vtáky v rôznych rodoch obývajú hlavne indomalajskú oblasť a Afriku.

Zobákorožce striebrolíce, ktoré patria k veľkým africkým druhom, vystavuje košická zoo ako jediná na Slovensku. Tento odchov sa zaradí k jej významným prvoodchovom, nakoľko sa jedná o prvé úspešné rozmnoženie afrických zobákorožcov v histórii slovenských zoo vôbec.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.8.2017 18:54 | 0 komentárov | 1704x


www.aquabooks.cz zoochov.cz