Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V bojnickej zoo majú nový druh zobákorožca

Toko korunkatý (Tockus alboterminatus) je novým druhom zobákorožca v bojnickej kolekcii exotických vtákov. Zároveň ide o historicky prvý chov tohto druhu v rámci UCSZOO (Únie českých a slovenských zoo).

Tento menší druh zobákorožca dorastá do veľkosti asi 50 cm a vyznačuje sa prevažne tmavohnedým až čiernym sfarbením s výnimkou bieleho brucha a chvostových pier. Jeho zobák je tmavo oranžovočervený so žltým pásikom pri koreni, a v zadnej časti hlavy má predĺžené belavé perá, ktoré pripomínajú korunku. Je rozšírený na veľkom areáli vo východnej a južnej Afrike, ktorý sa rozprestiera od juhozápadnej Etiópie na juh až po Mozambik a západnú časť Juhoafrickej republiky. Pre toka korunkatého je typickým biotopov pobrežný les. Živí sa najmä hmyzom a ovocím. V období sucha môže vytvárať veľké kŕdle. Podobne ako väčšina iných zobákorožcov hniezdi v dutinách stromov. V africkej prírode je to pomerne bežný vták, naopak v chovoch mimoriadne ojedinelý.
Dvojročný pár tokov korunkatých Zoo Bojnice získala od súkromného chovateľa. V rámci európskych zoo ho okrem nej chovajú už len v ďalších troch vzdialených zoo (Lagos v Portugalsku, Cambron-Casteau v Belgicku, a rakúska Zoo Wels).

Ilustrácia: HBW Alive
Zdroj: zoobojnice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.8.2017 11:24 | 0 komentárov | 1519x


www.aquabooks.cz zoochov.cz