Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Začíname s akvaristikou I.

Výber správneho akvária Ako úplne prvý krok každého budúceho akvaristu je výber správnej nádrže. Od úspešnej realizácie tohto kroku bude vo veľkej miere závisieť prakticky všetko spojené z našimi akvaristickými začiatkami, preto je nutné dobre si

Druh akvária

V dnešnej dobe je voľba druhu akvária prakticky okamžite vyriešený problém. Drvivá väčšina súčasných nádrží tvoria akváriá lepené. Oproti tým, ktoré sa používali pred niekoľkými desaťročiami majú mnoho nepopierateľných výhod. Rámové akváriá boli zbytočne masívne, a ak začali nebodaj zatekať, ich oprava bola prácna a vo väčšine prípadov nákladnejšia ako kúpa akvária nového. Jednoliate akvária sa v predaji občas vyskytnú, sú to takzvané elementky. Ich nevýhodou je relatívne malý objem /nevhodný pre začiatočníka/ a veľké riziko prasknutia najmä priestorov v rohoch akvária pri čo i len trochu neopatrnej manipulácii. Revolúciu preto nedávno zažil predaj akvárií lepených. Ich nenáročná výroba sa odrazila na relatívne nízkej cene ako aj pri malej zručnosti na možnosti zhotoviť si ho doma. Počiatočnú nedôveru voči silikónovým lepidlám, ktoré ako jediné zaručujú celistvosť týchto nádrží, sa časom podarilo vymazať a preto si myslím, že sa stali tieto akvária dostupnejšie pre laickú verejnosť.
Ak ste náhodou našli na povale alebo niekde v pivnici staré rámové akvárium a povedali ste si “paráda, ušetril som”, môžem vás ubezpečiť, že časom budete trpko spomínať na moment, keď ste si takto ušetrili nejakú tú korunku. Preto tvrdím: „Jednoznačne lepené“.

Objem akvária

Drvivá väčšina rodičov, ktorí sú konfrontovaní so žiadosťou svojho dieťaťa o kúpu akvária, rozmýšľajú v duchu mýtu, ktorý tvrdí: Čím menšie akvárium, tým menej starostí. Domnievajú sa, že radšej kúpia menšie, 10-15 l akvárium a uvidia ako sa ich malému akvaristovi začiatočníkovi bude dariť. Potom, ak bude mladý nadšenec úspešný, kúpia mu väčšie. Môžem vás s istotou ubezpečiť, že drvivá väčšina mini akvárií u akvaristov začiatočníkov je odsúdená k zániku. Dôvody majú zväčša prozaický základ a to nedostatok skúseností. Akváriá s objemom pod 20 litrov sú určené pre akvaristov, ktorí už nadobudli nejaké tie praktické a teoretické poznatky a skúsenosti. Pre akvaristov začiatočníkov sú takto malé akváriá úplne nevhodné. Odporúčal by som preto akvárium o objeme aspoň 50-80 l, a ak vám to finančné a priestorové podmienky dovolia, ideálne by bolo 80-100 l.



Dôvodov je hneď niekoľko:

1. Akváriá s malým objemom sú náchylnejšie na zmeny teploty - pri dlhšom neúmyselnom vetraní môže byť aj za krátku dobu zmena teploty zničujúca, v opačnom prípade sa voda v akváriu v lete skôr prehrieva.
2. Kvalita vody sa v takomto malom akváriu tiež udržiava oveľa ťažšie. Ak to napr. preženieme s krmivom, alebo podaným liečivom, veľké akvárium tento prehrešok skôr “rozchodí”. Pre menšiu variantu nádržky to bude však mať katastrofálne následky.
3. Oveľa zložitejšie to budeme mať aj s výberom vhodných rýb. Ponuka rýb, z ktorých si môžeme vyberať sa samozrejme dramaticky zníži a v našich podmienkach sa bude týkať iba 2-3 druhov, ktoré nájdu v tých pár litroch vody vhodné podmienky pre život. Čo je samozrejme veľmi málo.
4. Pri údržbe takejto miniatúrnej nádržky je taktiež nutná istá zručnosť, ktorá sa nadobudne postupne a časom. Začiatočník by mohol mať problém aj pri sadení krehkých rastlín v obmedzenom „manévrovacom“ priestore, ktorý malé akvárium logicky poskytuje.

Text a foto: Vlado Hebert

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 15.7.2007 20:11 | 0 komentárov | 14799x


www.aquabooks.cz zoochov.cz