Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zavedie sa vstupné do národných parkov? Navrhujú to vládni analytici

Slovenská ochrana prírody potrebuje vytvoriť udržateľný systém financovania, ktorý by využíval aj zdroje mimo štátneho rozpočtu a eurofondov. Myslia si to vládni analytici, ktorí si posvietili na efektívnosť výdavkov na životné prostredie. A navrhujú aj zavedenie vstupného do národných parkov vo výške jedného eura. To by mohlo podľa nich priniesť vyše šesť miliónov eur ročne. ,,Alternatívne možno uvažovať o zavedení poplatku za ubytovanie v chránenom území, z ktorého časť by smerovala do príslušného územia. Výnos by v tomto prípade klesol na 2,7 milióna eur pre všetky národné parky," konštatuje sa v záverečnej správe z revízie výdavkov na životné prostredie. Ďalšími majú byť koncesie na vykonávanie komerčných činností v chránených územiach, adopčné programy, členstvo v klube priateľov parku a spoplatňovanie negatívnych externalít.

Výdavky na ochranu prírody a krajiny dosiahli na Slovensku za posledných deväť rokov asi 116 miliónov eur. Či sa využívajú efektívne, nie je podľa vládnych analytikov momentálne možné zmerať. Problémom je fakt, že Štátna ochrana prírody SR neeviduje výdavky spôsobom, ktorý by umožňoval porovnávať výdavky podľa jednotlivých národných parkov alebo chránených krajinných oblastí. Od júna 2017 je v skúšobnej prevádzke nový informačný systém, ktorý by mal umožňovať podrobnejšie členenie výdavkov.

Revízia výdavkov na životné prostredie je súčasťou vládneho projektu Hodnota za peniaze.

Il.foto: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.7.2017 12:35 | 0 komentárov | 1307x


www.aquabooks.cz zoochov.cz