Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Jedno z najväčších morských chránených území na svete vytvorili práve Cookove ostrovy

Cookove ostrovy vytvorili jedno z najväčších morských chránených území na svete, ktoré bude chrániť 1,9 milióna štvorcových kilometrov Tichého oceánu. Informoval o tom denník The Straits Times.

Environmentalista Kevin Iro, ktorý s týmto návrhom prišiel pred vyše piatimi rokmi, uviedol, že ide o prelomové opatrenie, ktoré pomôže zachovať oceán pre budúce generácie. Podľa neho sú obyvatelia tohto súostrovia spriaznení s oceánom a vnímajú ho ako posvätný. Morské prostredie vrátane koralových útesov, ktoré kedysi obklopovali všetky ostrovy, však poškodzuje nadmerný rybolov a znečistenie. Morské chránené územie s názvom Marae Moana poskytne tejto biosfére šancu na uzdravenie a obyvateľom Cookových ostrovov umožní chrániť si svoje dedičstvo, tvrdí Iro.

Cookove ostrovy, ktoré sú súčasťou Novozélandského kráľovstva, majú iba 10.000 obyvateľov a ich 15 ostrovov predstavuje pevninu s celkovou rozlohou 236 kilometrov štvorcových, čo je zhruba rozloha Washingtonu DC. Ich izolovaná poloha v Pacifiku, približne na polceste medzi Novým Zélandom a Havajom, bez blízkych susedov, znamená, že disponujú obrovským morským územím.

Il.foto: TripAdvisor

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 17.7.2017 12:31 | 0 komentárov | 3040x


www.aquabooks.cz zoochov.cz