Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Poecilotheria rufilata Pocock, 1899

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Chelicerata
Arachnida
Araneae
Mygalomorphae
Theraphosidae
Poecilotheria


Výskyt: Ide o endemita z Indie (Západný Ghát).

Veľkosť: Samice dorastajú do veľkosti 8 cm v tele, čo z nich robí azda najväčšieho zástupcu rodu.

Doba dospievania: 2-2,5 roka.

Dĺžka života: do 12 rokov.

Sfarbenie: Základnou farbou tela u tohto druhu rodu Poecilotheria je zeleno-hnedá až olivová farba. Čierna maska v okolí očí je dosť výrazná. Karapax je zeleno-žltkastý s kresbou lemovanou čiernou farbou. Abdomen je do hneda so žltou kresbou ohraničenou čiernym lemovaním. Na končatinách sa strieda čierna a žltá farba s červenkastými chĺpkami. Samce po dospelostnom zvleku strácajú svoje výrazné sfarbenie. Dominantnou farbou je hnedá so slabo pozorovateľným vzorom. Tento druh sa radí k farebne veľmi atraktívnym.


Jedinec v 6.zvleku...

Terárium: Pre chov zariadime terárium určené pre stromové druhy. Terárium by malo mať veľkosť aspoň 25x20x30 (dxšxv). Výška substrátu postačí okolo 5 cm. Do terária je vhodné umiestniť kus opretej kôry, konár či rastlinu. Nemala by chýbať aj napájačka s vodou.

Teplota a vlhkosť: Teplota by sa mala pohybovať v rozmedzí 26-30°C s možným nočným poklesom na 20-22°C. Vlhkosť sa snažíme držať vyššiu. Okolo 80 – 85 % a to častým rosením a tiež umestnením živej rastliny, ktorú budeme zalievať. Netreba zabudnúť na dobré vetranie ubikácie, aby nedochádzalo k zbytočnému plesniveniu zariadenia.

Potrava: Tú tvoria cvrčky, šváby u dospelých jedincov aj myšie holíčatá.

Rast: Rastú priemerne rýchlo. Samice dospievajú okolo 3 rokov.

Párenie a odchov: Poecilotheria rufilata, podobne ako ostatné druhy tohto na druhy bohatého rodu sa zaraďuje k trošku ťažšie odchovateľným druhom. Chovatelia často krát nechávajú samca v teráriu pri samici aj niekoľko dní. Stáva sa však, že samica samca zabije. Našťastie tento druh podľa názoru chovateľov patrí k veľmi spoločenským druhom a tak by párenie a aj spoločný odchov mladých, pri dostatku potravy, mal byť jednoduchší. Ak sa párenie podarí a samica urobí kokón, v kokóne býva okolo 50 mláďat. Samce týchto druhov nedisponujú tibiálnymi hákmi.


...a ten istý jedinec, samička, o jeden zvlek starší...

Toxicita: Celý rod Poecilotheria patrí k toxicky významným. Uhryznutie môže byť sprevádzané zdravotnými komplikáciami. Preto treba byť pri manipulácií veľmi opatrný. Sú veľmi rýchle, no nie však agresívne. Do obranného postoja sa stavajú skôr výnimočne, ako obranu častejšie volia útek.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: © cingular14-ExCeL

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.5.2017 11:12 | 0 komentárov | 3284x


www.aquabooks.cz zoochov.cz