Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Tarebia granifera (Lamarck, 1822)

ATLAS

Animalia
Mollusca
Gastropoda
Caenogastropoda
Sorbeoconcha
Cerithioidea
Thiaridae
Tarebia

Synonymá:
Thiara granifera
Melania granifera
Tarebia lateritia


Poddruhy:
Tarebia granifera granifera (Lamarck, 1822)
Tarebia granifera mauiensis Brot, 1877

Výskyt v prírode: Indonézia, Indopacifik, Sundské ostrovy, Japonsko

Sfarbenie: U tohto druhu je variabilné. Od jedofarebného béžového alebo hnedého až po béžové s hnedočervenými pásikmi. Telo je tmavo sivé s svetlou kresbou. Ulita má špirálovito usporiadané rady drbných hrbolkov.

Veľkosť: cca. 2-3 cm



Voda v akváriu: Mäkká až tvrdá, pH 6,0-8,5, teplota 18-30°C (nesmie klesnúť pod 15°C), 6-15 °dGH zvláštne nároky na vodu tento druh ale nemá.

Chov: Tarebia granifera trávi čas zväčša zahrabaná v substráte, kde likviduje zvyšky potravy a detrit. Svojou činnosťou tak prevzdušňuje substrát a je pre akvárium záslužná. Pri kŕmení rastlinnou zložkou si rastlín v akváriu nevšíma. Nepoškodzuje ani ich korene. Musíme si ale dávať pozor na prekrmovanie. Na jej úspešný chov nám postačí akvárium o minimálnom obsahu 5 litrov. Druh je aktívny aj v noci, kedy ho môžeme často nájsť na vrchu substrátu ako prelieza akvárium.

Rozmnožovanie: Tento druh má oddelené pohlavie a rozmnožuje sa partenogenézou, pričom samička rodí po 10 dňoch približne 2- 5 mláďat. Je to veľmi dobre sa množiaci druh, ktorý sa môže, pri vhodných podmienkach, správať až invázne a vytlačiť iné, spoločne chované druhy ulitníkov.

Text: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Forumacvarist WEB, Univers Aquatique

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.5.2017 10:07 | 0 komentárov | 2153x


www.aquabooks.cz zoochov.cz