Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Možno na Slovensku legálne chovať Trachemys scripta elegans?

Radíme si navzájom

Otázka: Dobrý deň, ako sa môže na Slovensku legálne chovať TSE? Ďakujem
Ivana


Odpoveď: Ďakujem za Vašu otázku. Korytnačka písmenková ozdobná (Trachemys scripta elegans) je zaradená medzi tzv. invázne druhy živočíchov a navyše platí na ňu aj zákaz dovozu do Európskej únie a chov či už len samotná držba. U poddruhu korytnačka písmenková ozdobná (Trachemys scripta elegans) bol chov a držba zakázaná aj v zmysle zákona č. 15/2005 Z. z. (CITES). Invázne druhy živočíchov (zaradené v prílohe č. 2 vyhlášky č. 24/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov legislatíva) je zakázané držať, prepravovať, dovážať, chovať, rozmnožovať, obchodovať s nimi alebo vypúšťať do voľnej prírody. V prípade odchytu invázneho druhu živočícha sa zakazuje jeho opätovné vypustenie alebo použitie ako živej návnady. Vlastník, správca alebo užívateľ pozemku, užívateľ poľovného revíru, užívateľ rybárskeho revíru alebo osoba vykonávajúca hospodársky chov rýb sú povinní odstraňovať invázne druhy živočíchov spôsobom, ktorý je uvedený v prílohe č. 2 vyhlášky č. 24/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov. Na výskyt inváznych druhov živočíchov a povinnosť ich odstraňovania sú upozorňovaní orgánom ochrany prírody (príslušným okresným úradom v sídle okresu).

§ 7a, ktorý zahŕňa aj nepôvodné druhy živočíchov a invázne druhy živočíchov vrátane TSE, jasne uvádza, že nepôvodné druhy živočíchov (okrem druhov uvedených v prílohe č. 3 vyhlášky č. 24/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov) sa môžu vypúšťať do voľnej prírody len so súhlasom Ministerstva životného prostredia SR, ak to nebude mať nepriaznivý vplyv na pôvodné druhy alebo ich biotopy. Každý, kto drží v zajatí nepôvodné druhy živočíchov, je povinný urobiť také opatrenia, aby sa zabránilo ich úniku do voľnej prírody.

Chov, a to legálny, u Trachemys scripta elegans teda nie je možný a nedá sa zlegalizovať. Práve preto sa s týmto druhom (poddruhom) v ponuke zoopredajní človek už nestretne a nahradili ho iné poddruhy či druhy korytnačiek, pre ktoré zákaz dovozu a chovu zatiaľ neplatí.

Text a foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.4.2017 08:52 | 0 komentárov | 1997x


www.aquabooks.cz zoochov.cz