Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Bojová technika pomáhá vzácným rostlinám

Dva kusy vysloužilé vojenské techniky, známé jako BVP, začaly brázdit Načeratický kopec u Znojma. Mají za úkol narušit půdu tak, aby se v lokalitě dařilo vzácným rostlinám. Dohromady za dva dny najedou asi 720 kilometrů.

Načeratický kopec zájemci mohou najít jihovýchodně od Znojma. V minulosti tam vojáci vybudovali tankové cvičiště, terén je v lokalitě velmi rozmanitý a členitý. Pravidelné pojezdy těžké techniky měly na růst rostlin vliv, narušovaly zeminu, a díky tomu omezovaly růst trav a křovin. Dostatek prostoru naopak začaly mít některé chráněné druhy rostlin, jako je třeba koniklec velkokvětý, křivatec český, divizna brunátná, chrpa chlumní a mnohé další.

Jenže v devadesátých letech vojáci lokalitu přestali využívat a prostor začal zarůstat křovisky a rostlinami, které vzácné druhy vytlačovaly. Ekologové proto už dříve přišli s projektem péče založené na pastvě smíšeného stáda ovcí a koz. To ale nestačilo a na řadu přišla těžká vojenská technika.

Načeratický kopec je na ploše asi 130 hektarů. Kromě chráněných rostlin tam našli domov i vzácní brouci, například krasci, stepní mandelinky či nosatci. Letos vojenská technika už obdobně brázdila lokalitu Pánov u Hodonína, v plánu je tam najet asi 140 hodin ročně. Obě lokality jsou chráněné v rámci evropské soustavy Natura 2000.

Ilustrační foto: www.empepa.net

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.4.2017 08:19 | 0 komentárov | 1528x


www.aquabooks.cz zoochov.cz