Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Najbizarnejšieho švába na svete objavili vedci zo Slovenska

Vo Vietname objavil tím vedcov, ktorý vedie Ľubomír Vidlička a Peter Vršanský z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied, možno najzvláštnejší organizmus vôbec. Ide o polopriehľadného švába s najväčšou hlavou, ktorý spredu vyzerá ako postavička zo Star Wars.

Zvláštny šváb (Blattaria, Nocticolidae), ktorý dostal vedecký názov Helmablatta louisrothi gen. et sp. n. (Nocticolidae) a pochádza z vietnamského Tan-Phu, má na chrbte plne funkčnú helmu zloženú z piatich častí (štyri krídla a obrovská žľaza), zverák a hák – to všetko slúži na zachytenie (hlavne hlavy) samičky na ôsmich miestach počas párenia. Vedci špekulujú, že týmto „zakliesnením“ sa spoločne presúvajú medzi jaskyňami na netopieroch. „Presun len jedného pohlavia medzi jaskyňami je pri týchto vzácnych druhoch veľmi problematický,“ vysvetľuje Vršanský.

„Morfologicky to je zrejme najbizarnejší šváb a myslíme si, že aj zviera všeobecne, ktoré kedy bolo objavené,“ objasňuje vedec. Šváb nájdený vo vietnamskej lávovej jaskyni Tan-Phu je extrémne malý, čiastočne priehľadný a s extrémne veľkou hlavou (pravdepodobne proporcionálne najväčšia hlava, akú niekedy šváb mal) a má extrémne dlhé nohy. Najzaujímavejšou časťou tela je jeho zadná strana so spomínanou helmou. Neinvazívne CT, ktoré urobil na Ústave merania SAV Miroslav Hain, ukázalo aj stravu odlišnú od väčšiny švábov (spóry húb v zažívacom trakte).


Helmablatta louisrothi gen. et sp. n.

Šváb sa vyskytuje v geologicky pomerne mladých jaskyniach – mladších ako 2,6 milióna rokov. „Aj molekulárna analýza vedená manželmi Kúdelovcami na Prírodovedeckej Fakulte UK v Bratislave poukazuje na nedávny vznik zložitej stavby tela tohto unikátu,“ dopĺňa Peter Vršanský.

Tretím dôkazom nedávnej histórie tohto komplikovaného tvora je prítomnosť zvyškov pigmentu a plne pigmentované zvyšky po zložených očiach. Ide o žijúci druh švába a vyvracia domnienku o konzervatívnosti švábov, čiže o ich evolučnej nemennosti alebo stabilite (vzhľadom na to, že tak rýchlo prebehli také závažné zmeny). „Tempo ich evolúcie je porovnateľné s najrýchlejšie sa vyvíjajúcimi chrobákmi. Líši sa len tempo vymierania a to (rýchle) vytvára dojem nemennosti,“ dodáva o najnovšom výskume vedec. Výsledky štúdie už publikoval časopis Zootaxa a preberá ich jeden z najprestížnejších vedeckých časopisov - New Scientist.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 9.3.2017 16:49 | 0 komentárov | 1832x


www.aquabooks.cz zoochov.cz