Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Košická zoo má nové rastlinné akvárium Iwagumi

Rastlinná akvaristika má dlhú tradíciu a postupne si získava čoraz viac akvaristov a obľúbencov. Rastliny v akváriu nie sú len estetickým doplnkom, ale plnia hlavne dôležitú funkciu v tomto ekosystéme. Vodná vegetácia v nádrži je kľúčom k peknému akváriu. Správnou starostlivosťou o zdravie rastlín sa rozbehne dokonalý kolotoč odbúravania odpadových látok vyprodukovaných rybami. Medzičlánkom v tomto kolobehu sú nitrifikačné a mineralizačné baktérie, ktoré menia organický odpad na minerálne živiny, ktoré využijú rastliny na stavbu svojich tiel. Pri doplnení mikroelementov do vody, rastliny tieto látky spotrebujú na rast a fotosyntézu, ktorej produktom je aj kyslík. Ten je dôležitý pre správny chod baktérií, ktoré sa spolupodieľajú na kvalite vody. Zdravé a čisté akvárium sa nám odvďačí krásou našich rýb. Tento prístup sa snaží Zoo Košice uplatniť aj vo svojich akváriách a aktuálne Vám predstavuje zrenovovanú nádrž v expozícii exotária.

Akvárium založené podľa prírodných pravidiel sa jeho tvorcovia snažili vybudovať v štýle tzv. Iwagumi (japonsky „skalný útvar“). Jedná sa o spôsob zariadenia akvária, kde dominantnú rolu hrajú skaly a ich typické rozmiestnenie. Spôsob zariaďovania akvárií podľa prírodných úkazov a scenérií sa nazýva aquascaping, ktorého zakladateľom bol japonský profesionálny traťový cyklista, fotograf, dizajnér a akvarista Takashi Amano. Jeho akvária hraničia s dokonalosťou a je až ťažko uveriteľné, že ich nevytvorila príroda.
Košické akvárium má objem 750 litrov a je domovom desiatich druhov rastlín, z čoho prevažnú väčšinu tvorí rod Echinodorus. Dominantnú pozíciu má Limnophila aquatica, ktorá šplhá spoza veľkých skalnatých svahov. Môžeme tu nájsť rastliny druhov Bacopa caroliniana a Cabomba caroliniana. V popredí je umiestnený porast Lilaeopsis brasiliensis.
Rybiu osádku tvorí 110 juhoamerických rýb, ktoré patria do 5 čeľadí s príslušnosťou k 6 nasledovným druhom: cichlidky dúhové (Mikrogeophagus ramirezi), skaláre Leopoldove (Pterophyllum leopoldi), tetry kosoštvorcové (Hyphessobrycon anisitsi), drobnoústky Beckfordove (Nannostomus beckfordi), prísavníček jednopruhý (Macrotocinclus affinis) a pancierníčky Sterbove (Corydoras sterbai).

Príďte sa pokochať kúskom prírody do Zoo Košice.

Text: Dalibor Uhrovič, mierne upravené
Foto: Patrik Pastorek

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.2.2017 08:53 | 0 komentárov | 1732x


www.aquabooks.cz zoochov.cz