Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Výskumné centrum EÚ vytvorilo aplikáciu na mapovanie výskytu invazívnych druhov

Novú mobilnú aplikáciu určenú na identifikovanie a zdieľanie informácií o invazívnych druhoch rastlín a živočíchov len nedávno vyvinulo Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie (EK).

Obyvatelia môžu aktívnym používaním tejto aplikácie prispieť k mapovaniu šírenia invazívnych druhov. Aplikácia obsahuje aj podrobné informácie a zábery 37 invazívnych druhov rastlín a živočíchov. Odoslaním fotografie a polohy týchto škodcov používatelia prispejú k vytváraniu európskej databázy výskytu invazívnych druhov.

Únijný zoznam invazívnych druhov obsahuje napríklad americkú vevericu sivú, prenášajúcu vírus smrteľný pre iné veverice alebo medvedíka čistotného, ktorý takisto šíri choroby nebezpečné pre zver aj ľudí. Na zozname sú tiež rastliny ako boľševník obrovský, ohrozujúce celé ekosystémy.

Invazívne druhy spôsobujú v celej EÚ každoročne škody v hodnote niekoľkých miliónov eur. Novú aplikáciu si môžu zadarmo stiahnuť používatelia operačného systému Android aj iOS.

Ilustračné foto: youtube

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.2.2017 08:29 | 0 komentárov | 1560x


www.aquabooks.cz zoochov.cz