Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Podľa Inštitútu environmentálnej politiky našich lesov ubúda. Lesníci ale nesúhlasia

Inštitút environmentálnej politiky (IEP) na strane druhej ale víta, že sa o tejto téme začalo aspoň diskutovať. Jeho štúdia poukazuje na to, že aj kontroverzná debata je potrebná. Rovnako, že štúdia IEP nie je zavádzajúca a cituje dostupné štatistiky. ,,V abstrakte netvrdíme, že ide o absolútny pokles lesného porastu, ale že Slovensko stratilo skoro šesť percent lesného porastu vyššieho ako päť metrov," argumentuje IEP. Pripomenul, že na výčitku lesníkov a nedostatok použitej metodiky satelitných záberov sami upozorňovali.

,,Napriek nedostatkom považujeme metodiku satelitných snímkov za objektívnejšiu," konštatuje IEP. Tvrdí, že tiež nemožno mladý, vysadený les do päť metrov výšky stromov stotožňovať so 40-ročným lesom, ako to robí štatistika Národného lesníckeho centra.

Podľa analytikov, ktorí vyhodnocovali satelitné zábery, zmizlo v rokoch 2001 až 2014 šesť percent lesného porastu. Národné štatistiky pritom ukazujú opak. Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. NLC tvrdí, že za posledných desať rokov sa výmera lesov zvýšila o 0,46 percenta.

Ilustračné foto: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.2.2017 08:50 | 0 komentárov | 1782x


www.aquabooks.cz zoochov.cz