Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Do mapovania zimovísk myšiarky ušatej sa zapojí aj verejnosť

Organizácia Ochrana dravcov na Slovensku bude aj tento rok organizovať pravidelný monitoring zimovísk myšiarok ušatých. Vlani sa ochranárom podarilo do mapovania sov zapojiť úspešne aj verejnosť. Preto vyzývajú ľudí, aby im pri monitorovaní myšiarok pomáhali aj počas tejto zimy.

„Minulý rok sa nám vďaka spolupráci s verejnosťou podarilo dosiahnuť rekord. Na 53 zimoviskách sme napočítali 1353 myšiarok ušatých. Je pre nás dôležité tieto údaje každoročne aktualizovať, preto sme sa rozhodli osloviť ľudí a dobrovoľníkov aj tento rok. Informácie o zimoviskách myšiarok ušatých sú cennými údajmi, ktoré pomáhajú pri aktívnej ochrane toho druhu,“ vysvetľuje Tomáš Veselovský z nitrianskej organizácie Ochrany dravcov na Slovensku.

Ako pripomenul, myšiarka ušatá je druh sovy, ktorú je možné vidieť aj uprostred sídliska. Počas zimy často spoločne sedia aj desiatky jedincov na stromoch, najčastejšie v okolí parkov, škôl a kostolov. Ich prítomnosť často prezradia vývržky pod stromom. „Ide o nestrávené zvyšky potravy, srsť, kosti a perie, ktoré sovy počas dňa vyvrhujú. Samotné myšiarky ušaté sa dobre maskujú. Keď sa ale človek pozorne zadíva do koruny stromu, môžete ich občas uvidieť aj desiatky. Počas pekného, slnečného dňa môžeme vidieť myšiarky ušaté na vŕbach alebo brezách, ako sa vyhrievajú,“ povedal Veselovský.

Ako doplnil, myšiarka ušatá je užitočným dravcom, ktorý prináša radosť hlavne poľnohospodárom. Odborníci z Katedry ekológie a environmentalistiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre dlhodobo skúmajú zloženie potravy myšiarky ušatej a zistili, že až 90 percent jej potravy tvorí hraboš poľný, ktorý často spôsobuje škody na poľnohospodárskych plodinách. „Obyvateľov sídlisk zase poteší, že myšiarka ušatá loví aj myši a menšie potkany. Zvyšok potravy tvoria ďalšie druhy hlodavcov, hmyzožravce a v malej miere vtáky ako sýkorky a vrabce,“ dodal Veselovský.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.1.2017 08:19 | 0 komentárov | 1840x


www.aquabooks.cz zoochov.cz