Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Potvrdená platnosť druhu Androctonus aeneas a popis nového druhu rodu Androctonus z Etiópie

Taxonómia rodu Androctonus Ehrenberg, 1828 (Buthidae) je zložitá a hoci v minulosti bolo niekoľko pokusov o vykonanie komplexnej revízie, nepodarilo sa to. A tak len nedávno sa ňou vážne zaoberal Lourenco so svojimi spolupracovníkmi, ktorí vykonali niekoľko úprav a popísali aj nového príslušníka rodu. Revízii sa nevyhol ani Androctonus aeneas C. L. Koch, 1839, ktorý bol povýšený na druh. Za typovú lokalitu tohto druhu bola označená oblasť Oran v Alžírsku. Pôvodné jedince, ktoré boli použité na vedecký popis druhu sú považované za stratené a tak vedci označili jedného jedinca za Neotyp, aby došlo k stabilite v nomenklatúre rodu podľa ICZN.


Neotyp, samec Androctonus aeneas

Androctonus turieli Teruel & Kovařík, 2014 je považovaný za mladšie synonym druhu Androctonus aeneas.
Z provincie Tigray v Etiópii bol popísaný za základe nálezu dvoch samcov a jedinej samičky nový druh ako Androctonus tigrai Lourenco, Rossi & Sadine, 2015.

Lourenco WR, Rossi A, Sadine SE. New data on the genus Androctonus Ehrenberg, 1828 (Scorpiones, Buthidae), with the description of a new species from Ethiopia. Aracnida - Rivista Arachnologica Italiana. 2015;1(5):11-9.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.12.2016 15:40 | 0 komentárov | 2910x


www.aquabooks.cz zoochov.cz