Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Eigenmannia besouro - nový druh zo severovýchodnej Brazílie

Ichtyológom sa podarilo objaviť a popísať nový druh, ktorý vyčlenili zo skupiny Eigenmannia trilineata (Gymnotiformes: Sternopygidae) a popísali ho akoEigenmannia besouro Peixoto & Wosiacki, 2016. Nový druh obýva ľavú stranu povodia Rio Sao Francisco, Bahia v severovýchodnej Brazílii. Od iných príslušníkov svojho rodu sa odlišuje jedinečným súborom znakov, vrátane postavenia tlamky, prítomnosťou 13-14 lúčov v prsných plutvách, špecifickým vzorom chrupu a ďalšími morfologickými znakmi.

Druhové meno Besouro, ktoré v portugalčine znamená "chrobák", získal tento nový druh ku cti Manoel Henrique Pereira, známeho ako Besouro Mangangá, rodáka z regiónu Recôncavo Bahia a legendárnej postavy v Afro-brazílskom bojovom umení capoeira.

Peixoto, Luiz A. W. & Wolmar B. Wosiacki. 2016. Eigenmannia besouro, A New Species of the Eigenmannia trilineata species-group (Gymnotiformes: Sternopygidae) from the rio São Francisco basin, northeastern Brazil. Zootaxa. 4126(2); 262–270.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.12.2016 10:57 | 0 komentárov | 1978x


www.aquabooks.cz zoochov.cz