Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Acanthocercus branchi - nový druh zo Zambie

V priebehu práce na taxonomickej revízii komplexu Acanthocercus atricollis vedci objavili populáciu pochádzajúcu z údolia Luangwa a Zambezi v Zambii a priľahlých častí Malawi, ktorá je morfologicky a geneticky odlišná od všetkých popísaných taxónov tohto komplexu. Táto populácia je opísaná ako nový druh na základe morfologických znakov, vrátane nezreteľných priečnych radov zväčšených štítkov na tele, veľkého čierneho pruhu okolo horných končatín. Morfologicky je druh podobný s A. a. gregorii a A. a. loveridgei. Nový druh je známy z lokalít v rámci Luangwa (Chipata, Chikowa, Sayiri Court) a Zambezi (Lusaka) údolia v Zambii.

Tento druh obýva stromy, ako je to typické pre A. atricollis komplex (Reaney & Whiting 2003), aj keď toto neplatí u všetkých poddruhoch (Wagner, nepublikované). Na lokalite Chipata bol druh zastihnutý v hustom lese Miombo s veľkými stromami, v Lusake bol druh nájdený na osamelo stojacom strome.

Philipp Wagner, Eli Greenbaum and Aaron Bauer. 2012. A New Species of the Acanthocercus atricollis complex (Squamata: Agamidae) from Zambia. SALAMANDRA. 48(1); 21–30.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.10.2016 11:30 | 0 komentárov | 1856x


www.aquabooks.cz zoochov.cz