Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Nový druh rodu Amolops (Anura: Ranidae) z južnej Číny - Amolops albispinus

Nový druh, Amolops albispinus Sung, Wang & Wang, 2016, sp. nov. bol pre vedu objavený na základe odchytu jedincov vyskytujúcich sa na lokalite Mt. Wutong, Shenzhen, provincia Guangdong, Čína. V súčasnej dobe saAmolops albispinus sp. nov. vyskytuje nielen na typovej lokalite Mt. Wutong a Mt. Paiya, ktorý sa nachádza 30 km od Mt. Wutong, v Shenzhen City, provincia Guangdong, Čína. Tento druh je celoročne bežný v Mt. Wutong, pričom bolo zistené, že je vzácny v Mt. Paiya (nález iba jedného exempláru). Obýva nízke až stredné nadmorské výšky (60-500 m.n.m), kamenisté, rýchlo tečúce potoky vo vlhkých subtropických stredných vždyzelených listnatých lesoch.

Nový druh možno odlíšiť od iných známych druhov pomocou molekulárnych divergencií v mitochondriálnom géne pre COI a 16S rRNA a súborom morfologických znakov vrátane prítomnosti bielych kužeľovitých výrastkov (tŕňov) na tlame (odtiaľ získal druh svoj vedecký i anglický druhový názov "White-spined Cascade Frog"), malým telom, SOZ 36,7 do 42,4 mm u adultných samcov a 43.1-51.9 mm u adultných samíc; veľmi hrubou kožou na chrbte s radom vyvýšených veľkých bradavíc; olivovo hnedo sfarbeným chrbátom s tmavo hnedými škvrnami; neprítomnosťou vokalizačného bubienku u samcov; absenciou tarzálnych žliaz; absenciou dorzolaterálnych záhybov; prítomnosťou circummarginálnych drážok na disku prvého prsta; a absenciou vonkajších metatarzálnych žliaz. V súčasnej dobe rod Amolops obsahuje 51 druhov, z ktorých 23 sa vyskytuje v Číne.

Sung, Yik-Hei, Ping Hu, Jian Wang, Hai-Jun Liu and Ying-Yong Wang. 2016. A New Species of Amolops (Anura: Ranidae) from southern China. Zootaxa. 4170(3); 525–538.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.10.2016 11:12 | 0 komentárov | 2711x


www.aquabooks.cz zoochov.cz