Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Na Slovensku možno pribudne ďalší geopark, a to na území Zemplína

Na Slovensku by mohol pribudnúť ďalší geopark. V súčasnosti sú zriadené tri, štvrtý môže byť na území Zemplína. Správou o perspektíve jeho začlenenia medzi geoparky by sa v najbližších dňoch mala zaoberať vláda SR. Jeho budovaním by sa podľa envirorezortu napomohlo k zlepšeniu sociálno-ekonomickej situácie okresu Trebišov.

Ako dominantné územie geoparku sa navrhujú Zemplínske vrchy spolu s Vinohradníckou oblasťou Tokaj a blízke okolie. Ide o územie o rozlohe 332 kilometrov štvorcových v juhozápadnej časti okresu Trebišov, ktoré by sa neskôr mohlo rozšíriť alebo zmenšiť. V navrhovanom území je vyčlenených 80 reprezentatívnych lokalít.

Geopark predstavuje územie obsahujúce jedno alebo viac miest vedeckej dôležitosti nielen z geologického aspektu, ale aj z hľadiska jeho archeologickej, ekonomickej alebo kultúrnej osobitosti európskeho významu, vysvetľuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Okrem potenciálu pre vedecký výskum má priniesť aj zvýšenie zamestnanosti a nové ekonomické aktivity regiónu.

V súčasnom období sú na Slovensku podľa SAŽP zriadené tri geoparky, a to Banskobystrický geopark, Banskoštiavnický geopark a Novohradský geopark.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.10.2016 09:34 | 0 komentárov | 2074x


www.aquabooks.cz zoochov.cz